Hlavní obsah

Aby přežila, musí pryč z Jemenu. Doktoři usilují o záchranu siamských dvojčat

Lékaři v Jemenu usilují o přežití siamských dvojčat.Video: Tereza Nováková, Reuters

 

Reklama

Doktoři z nemocnice v Saná usilují o záchranu života čtrnáctidenních siamských dvojčat. Ta podle lékařů v tamních podmínkách nemají šanci přežít a musí pryč ze země. O pomoc žádají OSN a humanitární organizace. Mezinárodní letiště v Saná je v důsledku bojů zavřeno.

Článek

Lékaři požádali OSN a humanitární organizace o pomoc v případě záchrany života siamských dvojčat. Mají v péči čtrnáctidenní chlapce, kteří podle lékařů nemohou v podmínkách, jež nabízí jemenské zdravotnictví, přežít. „Musejí být okamžitě převezena do zahraničí. V Jemenu za nynějších politických a hospodářských podmínek nepřežijí,“ sdělil doktor Fajsal Balbalí z nemocnice v Saná.

Děti jsou v inkubátoru. Narodily se s oddělenými hlavami, ale sdílejí trup. Jejich páteř, plíce, srdce a trávicí ústrojí jsou samostatné, avšak mají společná játra, reproduktivní orgány a ledviny. „I když se jednomu vede špatně, druhé je v pořádku. Jsou v každém ohledu rozdílní,“ řekl Balbalí.

Lékaři žádají OSN a humanitární organizace, aby pomohly dostat děti, jejichž rodiče jsou chudí, z Jemenu.

Balbalí, který vede novorozenecké oddělení nemocnice v Saná, také řekl, že v Jemenu není možné provést ani základní diagnostická vyšetření jako magnetickou rezonanci a určitě tam není vybavení, které by umožnilo dvojčata od sebe oddělit.

„Je to vzácný případ,“ uvedl doktor Abdal Hakím abú Tálib, který připravuje zprávu o dvojčatech pro lékaře v zahraničí. Sdělil, že v Jemenu několik let přibývá dětí narozených s vadou, což může být podle něj důsledek špatné výživy a nedostatku léků. Dvojčata se narodila při komplikovaném porodu.

Jemenská válka, v níž proti sobě bojují šíitští povstalci a vláda, začala v roce 2014. Saná je v rukou povstalců, letiště je pro civilní provoz uzavřeno od roku 2015. Vzdušný prostor nad Jemenem kontroluje mezinárodní koalice, které velí Saúdská Arábie. Koalice bojuje na straně vlády od roku 2015. Letiště v Saná nyní přijímá jen letadla OSN. Jeho zprovoznění bylo jedním z bodů jednání, která v prosinci vedla OSN s oběma stranami konfliktu.

Reklama

Doporučované