Hlavní obsah

Aby své hvězdy motivoval, označuje kouč Tottenhamu postup v Lize mistrů za Mission Impossible

Tottenham Hotspur před severolondýnským derbyVideo: Seznam Zprávy, DIGI Sport

 

Reklama

Úzký kádr, zranění klíčových hráčů a nedostatek fotbalistů vychovaných na Britských ostrovech. Tottenham Hotspur dostihla v možná zlomové fázi sezóny skutečnost, že v letním přestupním období nepřivedl do týmu jako jediný klub z nejlepších evropských soutěží jedinou posilu. Před duelem proti Interu Milán v Lize mistrů a nedělním derby s Arsenalem, které přenášíme živě na TV Seznam, ale Mauricia Pochettina a spol. povzbudil nejlepší výkon sezóny a suverénní vítězství nad Chelsea.

Článek

Kluby mohou na soupisku pro Ligu mistrů napsat jen 17 hráčů, kteří fotbalově nevyrostli ve stejné zemi, v jejíž ligové soutěži příslušný klub působí.

Tottenham se před začátkem sezóny dostal ohledně tohoto pravidla do potíží, protože takových fotbalistů měl 20. Pod čarou tak zůstali centrforvard Janssen, křídelník Nkoudou a mladý argentinský obránce Juan Foyth. Právě ten se v posledních zápasech stal oporou zadních řad Spurs a svým prvním gólem v Premier League dokonce rozhodl o důležitém vítězství na hřišti Crystal Palace. V Lize mistrů ale nastoupit nemůže.

Při zranění kolumbijského stopera Sáncheze a křehkém zdraví Jana Vertonghena, který se v těchto dnech do týmu po zranění vrátil, je to zásadní svízel. Kouč Tottenhamu Mauricio Pochettino si taky nebere servítky a na poslední tiskové konferenci mluvil o „nepřijatelných chybách,” jichž se klub před začátkem sezóny dopustil.

Po srpnovém ligovém triumfu 3:0 na Old Trafford se argentinský lodivod zlobil na některé své svěřence, kteří se do kamer po 3 odehraných kolech rozpovídali o útoku na titul. Teď Pochettino týmu naordinoval důkladnou pokoru a tak se po víkendové překvapivé demolici Chelsea žádné „juchání” nedostavilo. Spurs zůstávají stoprocentně koncentrovaní a hledí jen k dalšímu zápasu. Zjištění, že dokáží odehrát vynikající zápas v obrovském tempu, kdy vysoký nadstandard předvede po 90 minut všech 11 fotbalistů na trávníku (nebo na tom, co se ve Wembley trávníkem nazývá...), je pro Tottenham a jeho fanoušky velmi vítanou vzpruhou v době, kdy stále není jasný termín otevření jejich nové arény.

Netradiční lekce angličtinyVideo: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

Pro dosavadní průběh sezóny Spurs je charakteristické, že v jednotlivých obdobích ze sebe dokázali to nejlepší dostat odlišní hrdinové jejich ofenzivy.

V srpnu to byl Brazilec Lucas Moura, jehož senzační výkon proti Manchesteru United katapultoval k zisku ocenění určeného nejlepšímu hráči měsíce.

Pak se rozehrál nejlepší klubový driblér Erik Lamela. Proti Chelsea se v nejlepším světle předvedli jak Dele Alli, tak Christian Eriksen. Trpělivost a důvěru trenéra začal nečekaně splácet také fanoušky dlouhodobě kritizovaný a vysmívaný Moussa Sissoko. Francouzský středopolař , který pravidelně střídá brilantní momenty s okamžiky totálního zatmění, se během posledních zápasů konvertoval z otloukánka do člena základní sestavy.

Příznivci Tottenhamu tak mohli oprášit někdejší sarkastický popěvek „Wake me up before you go-go, who needs Bale when we`ve got Sissoko,” Kdo potřebuje Balea, když máme Sissoka... V sychravých listopadových dnech ale tuhle rýmovačku začali brát smrtelně vážně!

#Spurs fans living it up in #Madrid with 1 of the best chants ever: "wake me up before you go go, who needs #bale when you've got #sissoko" pic.twitter.com/JatFcAwva4

— Yotam Rozenwald (@Yotam_R82) October 17, 2017

Postup do jarních vyřazovacích bojů v Lize mistrů považuje Mauricio Pochettino za „Mission Impossible,” ale právě to je podle něj báječný motivační faktor.

Spurs potřebují doma porazit Inter Milán a pak nejspíš i vyhrát na hřišti Barcelony. I kdyby evropský koráb Tottenhamu opět ztroskotal, Lillywhites nepůjdou do North London Derby ve špatném rozpoložení. Ani herním, ani psychickém.

Nasbíraných 30 bodů z 39 možných je jejich nejvyšším bodovým ziskem po 13 odehraných kolech od sezóny 2011/2012. Spurs ale ve svých myšlenkách míří ještě výš. Hlavně by v letošní sezóně konečně rádi zaplnili jednu z prázdných vitrín v klubovém muzeu...

Jak se Tottenhamu bude dařit v nedělním derby s Arsenalem, sledujte v živém přenosu na Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované