Hlavní obsah

Adam Vojtěch bude velvyslancem, schválila to vláda

Foto: Facebook Adama Vojtěcha

Exministr Adam Vojtěch.

Reklama

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch míří jako velvyslanec do Finska. Už dříve avizoval odchod z politiky. Jeho diplomatickou ambici, na rozdíl od jiných ex-politků ANO, podpořil premiér Babiš.

Článek

Bývalý ministr zdravotnictví a jeden z hlavních aktérů první fáze koronavirové pandemie Adam Vojtěch skončí v politice, jak avizoval. Stane se z něj diplomat.

Podle dvou zdrojů Seznam Zpráv, z nichž jeden je členem vlády, prošel v minulém týdnu na vládě návrh nových velvyslanců, mezi nimiž figuruje i exministr Vojtěch. Zamířit má jako velvyslanec do Finska. Zbývá podpis prezidenta.

„Nemohu to komentovat,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Podle informací redakce Vojtěcha na velvyslanecký post do Helsinek navrhl přímo předseda vlády Andrej Babiš (ANO), který si svého někdejšího ministra zdravotnictví již před lety oblíbil. Z toho důvodu se mezi znalci diplomatických poměrů neočekává, že by s Vojtěchovou nominací dělal problémy prezident Miloš Zeman. V minulosti o něm prezident řekl, že nebyl špatný ministr, ale spíš „do dobrého počasí“.

Babiš ani Vojtěch do vydání článku na dotazy Seznam Zpráv nereagovali.

Vojtěchův přestup do diplomacie je o to zajímavější, že premiér Babiš své končící politiky do zahraničí příliš neposílá. U mnohých se o tom spekulovalo, ale ve výsledku k tomu nedošlo. Ať už se jednalo o exprimátorku Adrianu Krnáčovou, exministra dopravy Dana Ťoka, či exministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou. V české zahraniční službě působí jen exministr zahraničí a obrany Martin Stropnický, je velvyslancem v Izraeli. Ten ale před vstupem do politiky v barvách ANO byl kariérním diplomatem, post českého ambasadora zastával například ve Vatikánu.

„Ještě před tím, než jsem opustil post ministra, jsem měl rozmyšlené, že politika není prostředí pro mě. Ale byla to životní zkušenost a uvidíme, co bude dál,“ komentoval v lednu Vojtěch. Jak moc „životní“ zkušenost to bude, na začátku své cesty ani nemohl tušit.

Profesní kariéra muže s několika vysokoškolskými tituly začala ve vydavatelství MAFRA v roce 2013, když ho koupil Agrofert vlastněný začínajícím politikem Babišem. O rok později Vojtěch doprovodil Babiše na Ministerstvo financí, kde se stal jeho tajemníkem. Ve vládě svého mentora pak vystoupal na politický vrchol, v roce 2017 usedl Vojtěch do křesla ministra zdravotnictví. To byl ale ještě covid-19 daleko.

Loni na jaře se pak nevyspalá tvář málo zkušeného politika stala jedním ze symbolů první vlny koronavirové krize, která pro Česko dopadla ještě dobře. Narůstající počty nemocných po rozvolněném létě ho už ale stály místo.

Ve šťastné zemi

Adam Vojtěch, který podle svého oficiálního životopisu mluví anglicky, německy a španělsky, má údajně k severským zemím vřelý vztah.

S Finskem Česko pojí v zásadě nekonfliktní vztahy. Severská země vyniká zejména špičkovým vzdělávacím systémem, k němuž vzhlíží celý svět. Od 90. let patří také ke světovým technologickým lídrům. Vyspělé Finsko je šampionem v oblasti rovných práv žen a mužů. Současnou vládu vede pětatřicetiletá premiérka Sanna Marin a ženy ministryně mají v jejím kabinetě převahu. A v posledních třech letech země obsadila první místo ve výročním žebříčku agentury OSN mapujícím kvalitu života ve státech světa.

Finové mají celkem vřelý vztah k Česku – a to nejen kvůli společné hokejové vášni. Ve finské metropoli se 650 tisíci obyvateli je také hned několik hospod s českým názvem a českým pivem, jmenují se například Praha, Zetor či Vltava.

Reklama

Související témata:

Doporučované