Hlavní obsah

Vrací se ministr, který nedokázal vzdorovat. Velvyslancem se stane příští rok

Foto: vlada.cz

Adam Vojtěch se vrací na post ministra zdravotnictví.

Reklama

Premiér Andrej Babiš dál počítá s vysláním Adama Vojtěcha na velvyslanecký post ve Finsku. Jak ale řekl Seznam Zprávám – až příští rok. Nyní si ho bere zpět do vlády. Vojtěch zatím svůj návrat do funkce nikde nekomentoval.

Článek

Čekalo se, že střídání v Helsinkách proběhne v létě, kdy se standardně diplomatické personální šachy odehrávají. Vojtěchovu nominaci schválila vláda už v únoru, následně ji podepsal prezident Miloš Zeman.

Za současné situace se ale Vojtěchův odjezd odkládá. Post získá až příští rok. „Ano, příští rok,“ napsal premiér v SMS zprávě na dotaz, zda stále počítá s přesunem Vojtěcha do české zahraniční služby.

Dalším krokem procedury schvalování velvyslanců je souhlas hostitelské země, tzv. agrément. Jak Seznam Zprávám potvrdilo ministerstvo zahraničí, Finsko už souhlas udělilo. Nebyl ale stanovený termín odjezdu, k tomu dochází až po vystavení listin a s přihlédnutím k aktuální situaci.

Návrat po osmi měsících

Adam Vojtěch při své první štaci na ministerstvu rezignoval loni 21. září. Epidemická situace v Česku se tehdy začala dramaticky zhoršovat, v té době přibývaly přibližně tři tisíce případů denně.

„Myslím, že jsem pro zdravotnictví pracoval na maximum a dělal vše, aby se to posunulo dopředu. Funkci jsem vykonával ze všech sil,“ řekl tehdy Vojtěch.

„Byly to sice těžké, ale obohacující skoro tři roky a velká zkušenost. Myslím, že se nemám zač stydět,“ dodal.

Odcházejícího ministra na Twitteru chválil i premiér Andrej Babiš (ANO). Uvedl, že Vojtěch udělal na ministerstvu víc práce než většina jeho předchůdců. „A boj s první vlnou viru zvládnul neuvěřitelně. Chápu, že už toho na něj muselo být moc, že byl znechucený politikou a médii a rozhodl se odejít. Děkuju mu. Za vše. A přeju mu v životě i další kariéře jen to nejlepší,“ napsal tehdy k rezignaci Babiš.

Jak už zaznělo, další kariéru si Vojtěch představoval v diplomacii. Babiš mu ale do voleb přichystal ještě jiný program – znovu se musí ujmout kormidla na ministerstvu zdravotnictví.

Kritické léto

Vrací se do funkce před létem, přitom právě zvládnutí, či spíše nezvládnutí epidemie koronaviru loni v létě stálo Vojtěcha místo.

Tehdejší ministr a jeho úředníci se dostali pod palbu kritiky kvůli chaotické komunikaci a nesystematickému zavádění opatření. V půli srpna na žádost politických kolegů v čele s premiérem Babišem couvli ze záměru, že bude třeba povinně znovu nosit roušky ve školách, obchodech a restauracích a dalších veřejných prostranstvích.

Po zmatcích ve vládě na svou žádost tehdy skončil v poradním týmu epidemiolog Rastislav Maďar, který zformoval původní verzi pravidel. Povinnost nošení roušek začala platit až později v září, kdy už se však nemoc znovu začala nekontrolovaně šířit. Ministerstvo ji zavedlo ze dne na den.

Vojtěch po své rezignaci v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že byl v srpnu jediný, kdo zpřísnění pravidel prosazoval. Premiér navíc o prázdninách trval na tom, že je covid v Česku pod kontrolou. „Zpětně mohu říci, že jsem na tom měl trvat více, ale bohužel můj názor nebyl podpořen. Těžko se k tomu ale vracet. Možná jsem měl jít proti všem a prosadit opatření tak či tak, ale to se nestalo,“ uvedl.

Vojtěch se i po svém konci na ministerstvu pohyboval ve zdravotnickém prostředí. Od letošního března pracoval jako předseda představenstva Krajské zdravotní, která spravuje pět nemocnic v Ústeckém kraji. Poslanec tak spoluřídil jedno z největších zdravotnických zařízení v republice, které zaměstnává přes 7 200 lidí.

Vystudovaný právník, kterého si oblíbil Babiš

Než jej prezident Miloš Zeman v listopadu 2017 jmenoval ministrem zdravotnictví v první vládě Andreje Babiše, málokdo tušil, jak je mladý právník Adam Vojtěch důležitý pro lídra hnutí ANO. Někteří si jej pamatovali z druhé řady pěvecké soutěže SuperStar z roku 2005, kde si vysloužil přezdívku Ken.

Jeho pěvecké schopnosti po jmenování dostatečně připomněl bulvár. Ostatně ještě dlouho se zpěvu věnoval. Až do roku 2014 zpíval v českobudějovickém swingovém orchestru Metroklub Big Band a poté příležitostně hostoval v dalších českobudějovických tanečních orchestrech Valda Band a Fordance Orchestra.

Mezitím ovšem studoval. Nejdříve na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, kde absolvoval v roce 2012, a souběžně se vrhl na sesterské Fakultě sociálních věd i do studia médií. Druhý magisterský titul získal o rok později.

A po škole už začala kariéra u ministra financí Andreje Babiše. Pro něj se stal expertem na klíčový obor zdravotnictví. Tomu se finance věnují zejména kvůli penězům, které putují do zdravotních pojišťoven. Vojtěch se stal tím, kdo pro Babiše přesně zpracovával analýzy, co se děje v resortu, který ve vládě Bohuslava Sobotky ovládali sociální demokraté. Právě výkony koaličního partnera na tomto resortu a samotného ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka si vzal Andrej Babiš na mušku. A Vojtěch mu dodával munici.

Když se role v koalici po volbách v roce 2017 otočily, dostal Vojtěch na starosti resort, který je mimochodem klíčový pro podnikání Andreje Babiše. Přes reprodukční kliniky a další zdravotnická zařízení v něm má díky společnosti Hartenberg nainvestovány miliardy korun. A nyní se na něj Babiš opět spoléhá, že mu v krizové chvíli s řízením resortu v gesci ANO do voleb pomůže.

Reklama

Doporučované