Hlavní obsah

Adamová: S Ferim jsem měla kancelář. Náznaky toho, z čeho je obviňován, jsem neviděla

Foto: Seznam Zprávy

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Reklama

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pro Seznam Zprávy uvedla, že odchod Feriho z politiky znamená ztrátu pro stranu a že bude chybět při kampani. To, že Feri bude chybět v lákání mladých voličů, potvrzují i odborníci.

Článek

Poslanec TOP 09 Dominik Feri rezignoval kvůli obviněním několika žen z nevhodného sexuálního chování na poslanecký mandát. Nezúčastní se také říjnových sněmovních voleb.

Deník N společně se serverem Alarm zveřejnil svědectví několika žen, některé z nich tvrdí, že s nimi Feri měl sex, i když to výslovně odmítly. Další se svěřily, že se z nich snažil vylákat nahé fotografie, či je veřejně dehonestoval. Politik už v dřívější reakci odmítl to, že se dopustil sexuálního násilí, omluvil se ale za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování v některých situacích. Tvrzeními v článku se zabývá také policie.

Adamová: S Ferim jsem sdílela kancelář, žádné náznaky toho, z čeho je obviňován, jsem neviděla

Seznam Zprávy oslovily šéfku TOP 09 s tím, jaké dopady bude mít tato kauza na fungování strany a koalice Spolu. Markéta Pekarová Adamová ve vyjádření napsala, že obvinění pokládá za závažná, ale že o jejich pravosti rozhodne až soud.

„Pro politiky však platí presumpce viny a já osobně jsem po tom vždy volala. Stejným metrem musíme měřit také politikům z vlastní strany, proto je správné, že rezignoval. Pro Dominika Feriho jako občana však platí presumpce neviny. Ráda bych podotkla, že jsem s Dominikem Ferim sdílela tři a půl roku kancelář a žádné náznaky toho, z čeho je obviňován, jsem neviděla,“ napsala šéfka TOP 09 v SMS zprávě pro Seznam Zprávy.

Adamová také přiznala, že konec Feriho v politice znamená ztrátu nejen pro její stranu. Považuje ho za člověka, který pomohl probudit zájem mladých lidí o politiku. Pro připomenutí, jen na sociální síti Instagram má Feri přes milion sledujících. Podle předsedkyně TOP 09 tento případ nebude mít dopady na koalici Spolu.

„Dominik Feri rezignoval také proto, že nechtěl poškozovat ani TOP 09, ani koalici Spolu. Reakce od kolegů z koalice mám zatím takové, že tento krok oceňují,“ dodává Adamová s tím, že věří v očištění jména Dominika Feriho a že pokud by se obvinění potvrdila, považovala by to šéfka TOP 09 za obrovské zklamání.

Seznam Zprávy oslovily také zástupce stran z koalice Spolu, jak tuto kauzu vnímají a jestli se nebojí negativních dopadů na kampaň. Ze tří oslovených lidoveckých poslanců nereagoval na dotazy nikdo. Vyjádření ale poskytl místopředseda ODS Martin Kupka. Věří, že to žádný dopad na spolupráci v koalici mít nebude a nemá.

Taková událost politické body nepřináší, říká Kupka z ODS

„Samozřejmě že taktová událost politické body nepřináší, to je jasné. Co se týče toho dalšího postupu, tak pevně doufám, že Dominik Feri, který se jasně ohradil proti těm tvrzením jako nepravdivým, že bude mít prostor se rychle obhájit a ukáže se, jaká je skutečnost,“ uvedl Martin Kupka (ODS).

Zástupci koalice Spolu si tedy nemyslí, že tato kauza bude mít dopad na fungování trojkoalice. Podle expertů na politickou nebo marketingovou komunikaci konec Feriho bude citelný hlavně při kampani, kde mohl oslovit mladé voliče.

Hejlová: Obávám se, že mladí budou po této kauze znechucení politikou

„Odchod Dominika Feriho z politiky jistě ovlivní podobu politické kampaně – koalice nemá tak výraznou tvář, která by mohla oslovit mladé voliče, Dominik Feri se bezesporu stal online influencerem. Mladí lidé jsou sice rádi fanoušky na internetu, ale jen určitá část z nich se poté k volbám reálně dostaví. Právě tyto lidi měl možnost Feri oslovit a část z nich k volbám dostat. Obávám se i toho, že řadu mladých lidí po této kauze opět politika znechutí a přestanou ji sledovat,“ myslí si Denisa Hejlová, která vede katedru marketingové komunikace na FSV UK.

I podle konzultanta Institutu politického marketingu Karla Komínka se Feriho odchod z politiky podepíše na kampani koalice Spolu. „Vliv na kampaň to mít určitě bude, protože Dominik Feri sám o sobě má vliv, který by si přály mít některé menší strany, a na jeho osobě je do velké míry založena linka kampaně „Mám hlas“. Ano, Feri oslovuje především mladé voliče, kteří jsou velmi nespolehlivou voličskou skupinou, ale přesto o citelné oslabení jde – zejména kvůli tomu, že Spolu bojuje o podobné voliče jako koalice Piráti + STAN,“ napsal ve vyjádření pro Seznam Zprávy Karel Komínek.

Policie dnes informovala, že případ bude řešit pražská kriminálka. Vše je ale na začátku. „Ve věci nebyl nikdo obviněn, v tuto chvíli není ani stanovena právní kvalifikace skutku a kriminalisté nyní zjišťují veškeré okolnosti důležité pro rozhodnutí, zda vůbec došlo ke spáchání trestného činu či nikoliv,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.

Reklama

Doporučované