Hlavní obsah

Adekvátní odpověď barbarství. Sobotka a další politici reagují na americký úder

Přímo ze Sněmovny: Premiér Sobotka reaguje na útok v Sýrii.

 

Reklama

Česko zásah v Sýrii schvaluje. Politici reagují na Twitteru.

Článek

Česká republika se zařadila po bok zemí, které vyjádřily podporu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi v jeho razantním postupu vůči syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi.

Čeští politici se víceméně shodli i ve svém slovníku - chemický útok, který podle všeho na obyvatele města Chán Šajchún provedla syrská vládní vojska, označili za barbarský a nepřijatelný.

Česko reaguje na americký nálet na syrskou leteckou základnu.Video: Nela Vejvodová

Premiér Bohuslav Sobotka na Twitteru nejprve uvedl, že použití chemických zbraní je nepřijatelný zločin. Dodal, že doufá, že rychlá reakce prezidenta Trumpa pomůže k tomu, aby se už v Sýrii chemické útoky neopakovaly. V dalším tweetu pak také podotkl, že k definitivnímu ukončení války v Sýrii je třeba vyjednat dohodu mezi syrskou vládou a tamní opozicí, Západem, Ruskem a Íránem.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek americký útok na základnu poblíž města Homs chápe jako preventivní akci proti dalším případným chemickým útokům.

Ministr obrany Martin Stropnický se pro ČTK vyjádřil takto: „Ta tragická událost s víc než stovkou mrtvých a zhruba čtyřmi stovkami lidí ohrožených na životech, to je mezinárodní zločin a útok takové brutality, že tu odpověď nepovažuji za žádným způsobem přemrštěnou.”

Na twitterovém účtu se k aktuální situaci vyjádřil i předseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek. Trumpa za jeho trestání Asada respektuje.

Rusko-americké vztahy po útoku na Sýrii.

Reklama

Doporučované