Hlavní obsah

Adrenalinové sjezdy na kolech a nejnáročnější trať světa. Takový je drsný závod JBC 4X Revelations

Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Závod plný nebezpečných skoků a sjezdů na terénních kolech s názvem JBC 4X Revelations, který se pyšní nejnáročnější tratí na světě, se koná v Jablonci nad Nisou.

Článek

Vedle českých se ho už pošesté zúčastní i špičkoví zahraniční bikeři, včetně čerstvého mistra světa v této disciplíně.

„Letos tu máme i vítěze MS ve fourcrossu v Itálii, Francouze Quentina Derbiera, což je v téhle disciplíně skutečně velký pojem. Každým rokem se snažíme posouvat tu laťku dál a dál,” říká pořadatel akce a závodník Tomáš Slavík.

Připravit speciální trať pro přehlídku rychlých a riskantních sjezdů na crossových kolech trvá zhruba měsíc. Díky povrchu, převýšení, ale i kreativnímu rozmístění a uspořádání jednotlivých úseků ji závodníci označují za nejnáročnější na světě. O to, aby splňovala ty nejlepší parametry, se starají desítky dobrovolníků i těžká technika.

V některých úsecích se bikeři prohánějí rychlostí až 70 kilometrů za hodinu a skáčou i 15 metrů daleko. Záleží na tom, v jaké části trati se nacházejí. Jestli v lese na kořenech nebo ve speciálně postavených muldách v prostoru bývalé lyžařské sjezdovky.

Přestože nejatraktivnější jsou finálové jízdy, populární je mezi diváky i doprovodný program, jehož součástí je kromě vystoupení několika hudebních skupin a dýdžejů třeba ukázka letecké akrobacie v podání špičkového pilota Martina Šonky. Sami soutěžící si ale největší adrenalin dopřávají hlavně na trati.

„Pokaždé, když závodím v jiných disciplínách, kde jezdím sám nebo ve dvou, se pak rád vracím zpět k fourcrossu, kde jedeme čtyři borci na jedné trati. To je pro mě svátek, protože tenhle typ závodění mám nejraději,” dodává pořadatel a biker Tomáš Slavík.

Ostatně, podívejte se ve videu na ukázku z vítězné finálové jízdy Tomáše Slavíka na jednom z minulých ročníků. Záběry kamery z pohledu závodníka opravdu stojí za to.

Reklama

Doporučované