Hlavní obsah

Adršpach opět zaplnili polští turisté. Dopravnímu kolapsu předešel zákaz aut

Do Adršpachu neprojedete. Policisté a hasiči už dopoledne uzavřeli příjezd do obce čelící náporu polských turistů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Adršpach o svátku odolal návalu Poláků. Příjezd do obce uzavřeli už v 11 hodin. Řidiči byli disciplinovaní a neparkovali, kde se nemá, pochválili je policisté poučení z loňských kolapsů dopravy.

Článek

Turisté, kteří chtěli zaparkovat hned u vchodu do skalních měst v Adršpachu či sousedních Teplicích nad Metují, si museli ve středu přivstat. Kvůli velkému zájmu návštěvníků museli hasiči uzavřít příjezd do Adršpachu už v 11 hodin dopoledne. Kdo přijel později, musel auto odstavit o několik kilometrů dál u kempu Bučnice či u koupaliště v Teplicích nad Metují. Narozdíl od loňského roku, kdy návštěvníci se svými auty ucpali příjezdové cesty do obcí, se však tentokrát vše obešlo v klidu.

„Poučili jsme se jak my, tak obce, ale i návštěvníci, kteří pochopili situaci, nesnaží se parkovat, kde nemějí a řídí se pokyny policistů či hasičů,“ uvedla krajská policejní mluvčí Ivana Ježková, podle níž se situace uklidnila kolem jedné hodiny. „V tuto chvíli se už na parkovištích nově přijíždějící návštěvníci střídají s těmi, kteří odjíždějí. Opatření, která jsme přijali, byla úspěšná,“ dodala.

Policisté, obce i kraj se na první květnový svátek připravovali po loňském kolapsu. „Jsme lépe připraveni,“ potvrdil teplický starosta Josef Bitnar. Loni museli policisté regulovat dokonce průjezd hraničním přechodem ve Zdoňově. Drtivá většina návštěvníků skalních měst totiž přijíždí z Polska. Bylo to znát i na zaplněných parkovištích. Kromě několika německých autobusů a jednotek aut s českými espézetkami byla auta polská.

Obec Adršpach použila jako jedno z regulačních opatření i placené parkování. Do začátku letošního roku se totiž na parkovištích nedaleko vchodu do skalního města parkovalo zdarma. Od dubna automobilisté zaplatí stovku.

Pomohl i Královéhradecký kraj, který ve vytížené dny vypraví větší množství vlaků. „Vlaky kraj zřídil na období mezi prvním a pátým květnem a pak na prázdniny. Lidi proto z parkovišť posíláme na nejbližší zastávku,“ dodal teplický starosta.

„Spoje pojedou dvakrát do hodiny v časovém rozmezí přibližně od 8:30 do 16:00. Posílení spojů pak bude pokračovat od 9. června do konce září, přičemž v září pojedou posílené vlaky jen o víkendech,“ uvedl hejtmanův náměstek Martin Červíček (ODS).

Adršpach a okolí čeká další náročný den už v pátek 3. května, kdy v sousedním Polsku slaví Svátek ústavy. Exponované bývají i některé srpnové dny během polských křesťanských svátků.

Reklama

Doporučované