Hlavní obsah

Advent v jihomoravských památkách nebude, zámek Lednice otevře

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Adventní koncerty, vánoční prohlídky ani jarmarky se letos v jihomoravských památkách konat nebudou, a to ani po čtvrtečním uvolnění opatření. Uvolnění přišlo příliš pozdě, řekli ČTK kasteláni hradů a zámků.

Článek

Na otevření prvního okruhu a palmového skleníku, který je obvykle po sezoně o víkendech přístupný, se chystají na zámku v Lednici. „Na otevření jsme připravení, pouze do víkendu dokončíme adventní výzdobu v reprezentačních sálech. Bohužel každoroční adventní koncert v zámecké kapli jsme museli zrušit, protože nebylo jisté, zda bude možné ho uspořádat,“ uvedla kastelánka lednického zámku Ivana Holásková.

Správa zámku ve Valticích zatím zvažuje otevření malého okruhu, jehož součástí je prohlídka letos zpřístupněného knížecího bytu. „Chystám se záležitost ještě probrat s kolegy. Vzhledem k tomu, že ve skupince může být maximálně deset lidí včetně průvodce, znamenalo by to za jeden víkendový den prohlídku pro 60 lidí,“ konstatoval kastelán Richard Svoboda.

Také na valtickém zámku už všechny adventní akce odvolali a jejich obnovení nezvažují. Platná protiepidemická opatření by je totiž zatím stejně neumožňovala. „Od čtvrtka se nicméně otevře Salon vín, který na zámku sídlí, a také naše čokoládovna je v provozu,“ dodal kastelán.

Všechny hrady a zámky, které původně adventní program plánovaly, už jej zrušily a jeho obnovení neplánují. Jednak na to není dostatek času a hlavně řada původně plánovaných akcí by se podle platných opatření uskutečnit nemohla.

„Po dvaceti letech neotevřeme zámek ani 25. ani 31.prosince. Nemáme finanční prostředky na průvodce a všechny zahraniční zájezdy, které měly na prohlídky přijet, byly zrušeny,“ poznamenala kastelánka zámku v Lysicích na Blanensku Martina Rudolfová.

Cyklus adventních koncertů původně plánovali i na zámku v Kunštátě, v říjnu po vyhlášení omezení je ale zrušili a obnovit se je nechystají, stejná je i situace na Bítově, kde každoročně pořádají adventní prohlídky.

Situace není jiná ani na památkách, které nejsou ve správě státu. Na zámku v Rosicích na Brněnsku, který je ve správě města, letos plánovali velký advent s tři týdny trvajícím programem. Uskuteční se z něj alespoň zlomek. „Uskutečníme pouze výstavu betlémů a prohlídku malého vánočního okruhu o posledním adventním víkendu,“ řekl kastelán rosického zámku Ludvík Vaverka.

Památky se po nařízení vlády musely letos uzavřít 12. října, uzavřené byly i na jaře od března do začátku června. Od čtvrtka se po uvolnění opatření proti šíření koronaviru mohou znovu otevřít, ale při dodržení ostatních pravidel, jako je maximálně 10 lidí pohromadě a zachovávání rozestupů.

Reklama

Doporučované