Hlavní obsah

Adventní akce některá města v Ústeckém kraji ruší nebo omezují

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Některá města v Ústeckém kraji ruší větší akce spojené s adventem. V Děčíně například nebude kvůli sílící epidemii rozsvícen vánoční strom za účasti veřejnosti, neuskuteční se ani mikulášská jízda na Kozí dráze, zjistila ČTK.

Článek

Desetimetrový strom na Masarykově náměstí v Děčíně se poprvé rozzáří 28. listopadu během dne, jako minulý rok bez doprovodného programu i určeného času. Město nepřivítá ani děsivé krampus čerty. ČTK to řekl mluvčí radnice Luděk Stínil. Město bude zdobit šest vánočních stromů. Nové světelné prvky budou v ulici Prokopa Holého a na tržišti na Husově náměstí. Komornější akce se připravuje také v Podmoklech.

Ústecký kraj chtěl vypravit mimořádné vlaky na Kozí dráhu, kde budou vlaky mezi Děčínem a Telnicí na Ústecku jezdit od dubna 2022. Mikulášskou jízdu ale kvůli šířící se epidemii zrušil. „Je to smutné, protože vše bylo připravené. Ale neumím si představit, že bychom na jedno místo pustili stovky lidí. Nebylo by vhodné, aby kraj takové akce v současné situaci organizoval,“ uvedl náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj).

S ohledem na situaci připravuje vánoční akce také Kadaň na Chomutovsku. „Přesunuli jsme některé akce na příští rok a stromeček budeme rozsvěcet v průběhu dne bez určení času, aby se lidé nehromadili,“ uvedl kadaňský starosta Jiří Kulhánek (ODS) .

Zatím bez omezení připravují vánoční akce v Mostě. „Samozřejmě se přizpůsobíme hygienickým opatřením, pokud budou nějaká vyhlášena,“ uvedl primátor Jan Paparega (ProMOST). V Mostě se letos prodlouží stánkový prodej na vánočním trhu od adventu až do konce roku, v minulosti vždy končil na Štědrý den. Slavnostní rozsvěcení vánočního stromu tady mají na plánu 28. listopadu v 17:00. Město počítá také s ohňostrojem na Hněvíně poslední den v roce.

V Ústí nad Labem se bude na Mírovém náměstí tyčit desetimetrový smrk pichlavý ze Stebna, na Lidickém náměstí osmimetrový smrk stříbrný z ústecké ulice Koněvova. Rozsvícení vánočního stromu se uskuteční v neděli 28. listopadu v 18:00. Program je zatím podle mluvčí města Romany Macové beze změn. Na Lidickém náměstí by se tak měli vystřídat sólový zpěváci i kapely nebo děti se svými tanečními vystoupeními.

I Chomutov zatím počítá s tím, že se na náměstí 1. Máje uskuteční plánovaný program. Čtrnáctimetrový smrk ztepilý bude rozsvícen 28. listopadu, řekla ČTK mluvčí města Marie Heřmanová. „Na náměstí budou již od 9.00 otevřeny vánoční trhy a od 17.00 bude uspořádán koncert Olgy Lounové a chomutovského pěveckého sboru Comodo zakončený tradičním slavnostním ohňostrojem,“ uvedla Heřmanová. Náměstek primátora David Dinda řekl, že je možné, že se kvůli protiepidemickým opatřením koncert Lounové neuskuteční.

Reklama

Doporučované