Hlavní obsah

Advokát o korupční kauze Bulovka: Úplatky vyvrátíme, ale machinace se zakázkami skončí u soudu

Advokát Jiří Teryngel zastupuje jednoho z hlavních obviněných - podnikatele Tomáše HoráčkaVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Podnikatel Tomáš Horáček blízký ANO i ČSSD a bývalí šéfové pražských nemocnic jsou stíhaní pro úplatky. Horáčkův advokát připouští, že přinejmenším v jedné části případu má policie „nabito" důkazy.

Článek

Ve čtvrtek to bude týden, co detektivové spustili zatýkání ve velké korupční kauze - v případu údajně zmanipulovaných zakázek v pražských nemocnicích.

Ve vazbě kvůli tomu sedí hlavní aktéři - Tomáš Horáček, severočeský podnikatel, propojený přes své aktivity s ČSSD i hnutím ANO, a Andrea Vrbovská, někdejší ředitelka Nemocnice Na Bulovce.

Horáčkův advokát Jiří Teryngl uznal, že policisté mají i díky odposlechům případ podpořený tvrdými důkazy. Neboli: Ta část obvinění, která hovoří o machinacích se zakázkami na nemocniční catering a úklidové služby, skončí u soudu. Pokud jde o úplatky, které měly přesáhnout 16 milionů, v ní si Teryngel věří.

„Mám za to, že ta žádost o úplatek se neprokáže, nicméně ta podstata věci, že manipuloval veřejnými zakázkami je nepochybná. Takže obávám se, že po nějakém dosti dlouho trvajícím vyšetřování dojde k soudu a zřejmě tam, pokud jde o manipulaci se zakázkami, něco zůstane," prohlásil v rozhovoru pro Seznam obhájce Teryngel.

Kromě Horáčka a Vrbovské je stíháno pro korupci, vydírání a ohýbání veřejných soutěžích ještě dalších sedm lidí. Například Robert Zelenák, dnes už bývalý šéf Nemocnice na Františku (v úterý odstoupil z funkce). Nebo rovněž bývalý šéf Bulovky František Němec (odvolal ho ve středu ministr zdravotnictví). Obviněný je také třeba Antonín Tvrdoň, někdejší obchodní ředitel cateringové společnosti Eurest či zástupci úklidových společností TSB a MW-Dias.

Vyšetřovatelé tvrdí, že se v příběhu jedná  o tři zakázky - z nichž některé už Seznam popsal v minulých dnech. Například o tendr z roku 2016, který duo Horáček-Vrbovská nabídlo výměnou za 4,5 milionový úplatek stravovací společnosti Eurest. Předtím se stejnou nabídkou oslovili zástupce americké společnosti Aramark, který však odmítl a vše oznámil policii, jež pak rozjela skryté vyšetřování.

Třetí zakázkou je pak tendr za 149 milionů na úklidové služby na Bulovce.

Podle kriminalistů byl model vždy podobný: Domluvit, která firma s pomocí úplatků zakázku vyhraje, a pak jí podmínky ušít na míru. Aby konkurence nemohla splnit zadávací podmínky. To zajistily mimo jiné právničky specializované na soutěžní právo, které jsou také mezi obviněnými.

Jak už Seznam informoval, klíčovým důkazem budou odposlechy, které detektivové tajně pořídili v kancelářích podnikatele Horáčka a exředitelky Vrbovské.

Horáčkův advokát Teryngel také naznačil, jakým směrem povede obhajobu. Podle advokáta je na vině špatný zakázkový zákon, který nutí zadavatele vybrat v tendru často takovou firmu, která je nejlevnější - ale už ne nejlepší.

„Podle mých zkušeností není veřejné řízení, aby nebylo cinknuté. Takže zákonodárce by se měl zamyslet nad úpravou zákona o veřejných zakázkách, protože trestním postihem se nic řešit nedá," řekl Teryngel.

Podnikatel Horáček z Ústí nad Labem se kolem politiků pohybuje už nejméně deset let. Začínal tak, že v severních Čechách kupoval ve volbách hlasy politikům z ČSSD - byl podezřelý z takzvaného velrybářství: Chudí lidé za pár stovek hlasovali tak, jak jim Horáček řekl.

Později si založil firmu První chráněná dílna, která podle propočtů serveru iRozhlas získala veřejné zakázky v hodnotě 650 milionů. Využila trik v zákonu, kdy chráněné dílny zaměstnávající postižené lidi měly v konkurenci běžných firem výhodu. Jenže Horáčkova dílna byla často jen „průtokovým ohřívačem" zakázek: Ve skutečnosti zboží překupovala a pak dodávala úřadům.

V roce 2016 pak Horáček pomáhal některým kandidátům hnutí ANO v krajské volební kampani.

Policisté se ostatně minulý týden zaměřili i na zakázky ve středních Čechách, kde je hejtmankou Jaroslava Jermanová Pokorná z ANO. Dokonce jako svědkyni vyslechli i hejtmančinu sestru Pavlínu Kuncovou. V této části případu zatím žádné obvinění nepadlo. Policisté si ale zjevně myslí, že Horáček měl vliv i na tendry ve středočeských nemocnicích a sociálních ústavech.

Reklama

Doporučované