Hlavní obsah

Advokát se přiznal. Policii popsal, proč dal soudci 100 tisíc v igelitce

Foto: Archiv Seznam Zpráv

Advokát Jiří Teryngel policistům řekl, že společně s balíčkem zvěřiny dal vrchnímu soudci Zdeňku Sovákovi i 100 tisíc korun.

Reklama

Seznam Zprávy měly možnost nahlédnout do výpovědi elitního advokáta Jiřího Teryngela, který se zapletl do korupční kauzy kolem soudce vrchního soudu Zdeňka Sováka.

Článek

Tu květnovou sobotu se soudce Zdeněk Sovák vydal na návštěvu: v půl jedné zvonil v Loděnici na Berounsku u vily svého dobrého přítele a jednoho z nejznámějších tuzemských advokátů Jiřího Teryngela.

Návštěva, stejně jako Sovákův návrat zpět do Prahy s igelitovou taškou v ruce, se odehrávala pod dohledem detektivů, kteří soudce vrchního soudu už několik měsíců tajně vyšetřovali kvůli podezření, že bere úplatky. Loni v prosinci ho nakonec zatkli a obvinili z toho, že chtěl po společnosti Metrostav 50 milionů za ovlivnění rozsudku.

Návštěva u advokáta Teryngela se stala jednou z dalších částí obvinění - od něho si Zdeněk Sovák vzal podle policie 100 tisíc korun, opět za to, že zařídí jistému obžalovanému příznivý trest.

Zdeněk Sovák dosud policistům tvrdí, že se žádné korupce nedopustil. Jenže advokát Teryngel nedávno kriminalistům u výslechu úplatek přiznal.

Na Teryngelovo přiznání upozornil server Česká justice. Seznam Zprávy teď měly možnost nahlédnout do výslechu, který s advokátem policisté vedli.

„Celá záležitost mě velmi mrzí, svého jednání lituji. A je mi líto, že jsem do této záležitosti zatáhl i svého dlouholetého kamaráda JUDr. Sováka,“ řekl podle zjištění Seznam Zpráv právník Teryngel při výslechu počátkem března.

Pro Seznam Zprávy advokát nechtěl být konkrétnější, informace z výslechu však nepopřel.

„Možná se k tomu vyjádřím, až to bude celé za mnou,“ řekl Teryngel do telefonu.

100 tisíc za pozornost

Ačkoli Jiří Teryngel původně uvedl, že si od něj soudce Sovák odvážel z Loděnice v igelitové tašce jen zvěřinu, neboť advokát holduje myslivosti, nyní detektivům potvrdil, že v balíčku bylo i 100 tisíc korun.

Teryngelova verze zní: Obrátil se na něj muž, který byl nepravomocně odsouzen, a advokát vzhledem ke svým bohatým zkušenostem z trestního práva prý hned věděl, že rozsudek je špatný.

Blížilo se odvolací stání u Vrchního soudu v Praze. A v téhle situaci advokát Teryngel podle své výpovědi chtěl, aby si odvolání příslušný soudce skutečně podrobně prostudoval. Teryngel policistům řekl, že ví, jak to někdy na soudech chodí - 90 procent lidí, jejichž kauzy se tam řeší, jsou skutečně vinni, a soudci mají někdy tendenci při odvolání potvrdit předchozí prvoinstanční trest.

„S JUDr. Sovákem jsme tuto okoralost soudců mnohokrát probírali,“ vzpomněl si Teryngel u výslechu. „To byl důvod, proč jsem JUDr. Sováka požádal, aby toto odvolání někdo pečlivěji přečetl a nenechal to pouze na asistentovi soudce,“ nadiktoval advokát do protokolu.

To znamená, že podle Jiřího Teryngela nebylo 100 tisíc určeno konkrétnímu soudci, který zmíněnou kauzu rozhodoval. Bylo to všimné pro soudce Sováka, že se přimluví, aby soudce věnoval případu náležitou pozornost. „Protože jsem nechtěl, aby to on (Sovák) dělal zadarmo,“ vysvětlil detektivům Teryngel předání peněz.

Zdeněk Sovák nakonec podle policejního obvinění nedokázal tuhle službu zařídit. A Teryngelovi peníze vrátil. Jak už Seznam Zprávy dříve napsaly, skryté kamery v Sovákově bytě zachytily, jak soudce odpočítá 100 tisíc a dává je do obálky. Druhý den ji měl předat Teryngelovi.

„Důvodem, proč JUDr. Zdeněk Sovák vrátil převzaté plnění JUDr. Jiřímu Teryngelovi, byl jen jeho zájem na zachování a udržení dobrých vztahů a tím budoucí možné další spolupráce s ním,“ napsali vyšetřovatelé do textu obvinění.

Čí to byly peníze?

V Teryngelově výpovědi ovšem dál zůstávají bílá místa. Advokát zaprvé policistům neřekl, v čí prospěch u Sováka intervenoval. Tedy kdo byl tím odsouzeným člověkem, jemuž měl Sovák přímluvou u soudců zařídit férový proces.

„Byl o člověk, který zrovna penězi neoplýval,“ uvedl pouze Jiří Teryngel u výslechu.

Těch 100 tisíc mu prý soudce Sovák vrátil přímo v budově Vrchního soudu v Praze. A advokát pak peníze - zřejmě ve své kanceláři, to si už Teryngel přesně nevybavil - vrátil zpět onomu neznámému klientovi. Z Teryngelova přiznání není jasné, o jakou kauzu šlo ani který soudce na vrchním soudu ji rozhodoval.

Jiří Teryngel se, jak plyne z výslechu, snaží uzavřít takzvanou dohodu o vině a trestu. Je to novinka od loňského podzimu: i v závažných kauzách se může obviněný člověk přiznat a přijmout navržený, většinou ne tak tvrdý trest. Odpadá tím zdlouhavé soudní řízení, výpovědi svědků a čtení listinných důkazů. Finální dohodu o vině a trestu musí Teryngelovi schválit ještě soud.

Kdyby advokát, jehož klienty byli v minulosti například Tomáš Pitr či manažeři zkrachovalé IPB, v této kauze dostal třeba jen podmínku, velmi pravděpodobně by se tím uchránil od vyškrtnutí z České advokátní komory. A mohl by tak dál dělat advokátní praxi.

Akce Teryngel - splněno

Tím, že se Jiří Teryngel přiznal, si každopádně mohou detektivové „odfajkovat“ jednu z částí obvinění.

Jsou tady ale další, především část týkající se firmy Metrostav. Policisté z odposlechů zjistili, že Sovák a jeho pobočník Milan Bíba údajně chtěli získat od největší stavební společnosti v zemi 50 milionů korun.

Metrostav je ohrožen soudním zákazem veřejných zakázek za úplatky v kauze středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha. Soudce Sovák s invalidním důchodcem Bíbou, tvrdí kriminalisté, chtěli Metrostavu nabídnout obchod: za peníze by zařídili, aby firma vyšla z kauzy nanejvýš s pokutou. Prostředník, který měl komunikovat s Metrostavem, ale vše před rokem oznámil policii.

Reklama

Související témata:

Doporučované