Hlavní obsah

Rusko používá svůj letecký prostor k nátlaku, říká odborník k zastavení letů do Prahy

Foto: Wikimedia

Aeroflot (Ilustrační foto).

Reklama

V případě ruského dopravce Aeroflot jde o čtyři lety z šesti, které denně létají mezi Prahou a Moskvou. Jenom tyto spoje se tak dotknout více než tisícovky cestujících. Nejde přitom jenom o Rusy, linky využívají i Češi při cestách dál do Asie nebo jiných ruských měst. Pro Seznam Zprávy to uvedl redaktor deníku Zdopravy.cz Jan Sůra. Podle něj Rusko využívá svůj letecký prostor k nátlaku na jiné dopravce. Na reakci českého ministerstva dopravy se stále čeká.

Článek

Ruská letecká společnost Aeroflot dnes spolu s Ural Airlines oznámila, že zastavila některé lety na linkách do Prahy kvůli rozhodnutí českých úřadů zrušit jim povolení k letům do Česka.

Důvodem kroku je podle obou ruských leteckých společností rozhodnutí českých úřadů zrušit Aeroflotu povolení k letům do Česka. Zdroje ruských agentur uvádějí, že jde o odvetné opatření české strany a problém řeší ministerstva dopravy obou zemí.

Ministerstva se nemůžou dohodnout. Rusko už dříve tlačilo na Norsko a Belgii

Ruské ministerstvo dopravy mezitím v krátkém prohlášení uvedlo, že „tyto akce českých leteckých úřadů porušují dohodu o leteckém spojení mezi našimi zeměmi“. Dodalo, že pokračuje jednání leteckých úřadů obou zemí a že očekává vyřešení problému v „co nejkratší době“.

Mluvčí českého úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký ČTK řekl, že odebírání licencí má na starosti ministerstvo dopravy. Ministerstvo dopravy slíbilo ČTK vyjádření v brzké době.

“Nebývá to úplně běžné. Na druhou stranu i ve světě nejsou tyto spory vyjímečné, zejména co se týče sporů o přelety Sibiře. Rusko používá svůj sibiřský tranzitní prostor jako takovou v podstatě metodu nátlaku na jiné dopravce,” uvedl redaktor deníku Zdopravy.cz Jan Sůra.

Které lety jsou zrušené a které ne?

Na letecké lince mezi Prahou a Moskvou jsou zrušeny tři zpáteční lety Aeroflotu a odlet hodinu po půlnoci do Moskvy. Podle webu letiště jde o odlety z Prahy v 10:10, 15:45, 17:45 a ve středu v 00:55. Spoje ve 12:50 a v 19:45 zrušené nejsou.

Podle agenturního zpravodaje stály dopoledne na letišti u přepážky Aeroflotu ve frontě desítky lidí. Společnost jim momentálně přebookovává zrušené lety. Linka Ural Airlines do Jekatěrinburgu by ale měla podle mluvčího letiště dnes dopoledne odletět. Podle Sůry se zrušené spoje dotknou více než tisícovky cestujících, a to nejenom Rusů, ale i Čechů cestujících dál do Asie nebo jiných ruských měst.

“V minulosti se to stalo například norské společnosti Norwegian Air Shuttle nebo belgické Air Belgium, takže není to v případě sporu o přelety přes Sibiř rozhodně poprvé,” dodal Sůra.

Letecká smlouva žádá rovnocennost

Nejmenovaný činitel ruské agentury Interfax uvedl, že jde o odvetné opatření české strany. V Praze se podle tohoto zdroje rozhodli omezit lety ruských společností do Česka, protože nebyli spokojení s podmínkami na transsibiřských linkách pro českého národního přepravce. „A s využitím pravidla parity anulovali povolení pro několik letů společností Aeroflot a Uralskije avialinii,“ citovala zdroj agentura.

„Podle letecké smlouvy by měl být počet letů mezi oběma stranami stejný. V tuto chvíli mezi Prahou a Moskvou létají ČSA dvakrát denně, jednou denně Smartwings a šestkrát denně Aeroflot, což je samozřejmě nepoměr a česká strana se zřejmě rozhodla zredukovat ten počet letů Aeroflotu, aby došlo v podstatě k nějaké rovnováze mezi počty letů,“ vysvětluje Sůra.

Zdroj agentury RIA Novosti upřesnil, že jde o spor ohledně letů ČSA přes Rusko do Jižní Koreje. „České úřady omezení zavedly… kvůli tomu, že nemohly s ruskými leteckými úřady dosáhnout dohody o realizaci letů Českých aerolinií na trase Praha-Soul přes Sibiř,“ uvedl.

TASS poznamenal, že trasy přes Sibiř jsou nejkratší a nejvýhodnější pro mnohé zahraniční letecké společnosti při přeletech z Evropy do Asie. Pro tyto lety je nutný souhlas Ruska a jsou spojené s kompenzačními poplatky.

Mluvčí Aeroflotu podle Interfaxu dříve sdělil, že byla anulována povolení k dnešním letům SU2010/2011, SU2014/2015, SU2016/2017 a SU2018/2019. Povolení zůstalo pro lety SU2012/2013 a SU2024/2025, které převezmou část cestujících zrušených letů. Další pasažéry mají přepravit jiní letečtí dopravci.

Podobnou zprávu ráno oznámily i Ural Airlines (Uralskije avialinii) s tím, že pozastavují lety do Prahy z Jekatěrinburgu a Žukovského. Dopoledne ale generální ředitel Sergej Skuratov agentuře TASS řekl, že společnost lety z Jekatěrinburgu do Prahy obnovuje. „Lety do Česka nám povolily. Linky startují. Létáme pouze do Prahy,“ dodal.

Interfax informoval, že letecká společnost Poběda ruší čtvrteční let na lince Moskva-Karlovy Vary. Poběda je součástí skupiny společností patřících pod Aeroflot.

„Situace se může změnit během dne. Žádáme cestující, aby sledovali informace o letu,“ řekl ČTK Pacvoň.

Reklama

Doporučované