Hlavní obsah

Aerolinky čekají obří ztráty. Český rozpočet by naplnily na dva roky

Foto: Seznam Zprávy

IATA navýšila odhad ztrát, které aerolinkám způsobil koronavirus.

Reklama

Druhá vlna pandemie a s ní spojený pokles cestování ještě zhoršil předpokládanou ztrátu leteckých společností. Podle Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu by mohla dosáhnout částky 3,5 bilionu korun.

Článek

Ztráta leteckých společností za letošní a příští rok dosáhne podle aktualizovaných předpokladů celkem 157 miliard dolarů, tedy 3,5 bilionu Kč. Uvedlo to Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA), které tak zhoršilo svou předchozí prognózu pro odvětví letecké dopravy v reakci na druhou vlnu epidemie nemoci covid-19 a další omezení, která zasáhla velké trhy.

Ještě v červnu IATA očekávala, že ztráta za uvedené dva roky dosáhne 100 miliard dolarů. Nyní jen za letošní rok sdružení počítá se ztrátou 118,5 miliardy dolarů, zatímco v příštím roce by se mohla ztráta pohybovat kolem 38,7 miliardy dolarů.

Zhoršení výhledu zdůrazňuje problémy, kterým sektor stále čelí, a to navzdory pozitivním zprávám o postupu ve vývoji vakcíny proti covidu-19. Generální ředitel IATA Alexandre de Juniac nicméně upozornil, že případné pozitivní dopady vakcíny na ekonomiku a leteckou přepravu se masivněji neprojeví až do poloviny roku 2021.

Počet přepravených cestujících by letos měl klesnout na 1,8 miliardy z loňských 4,5 miliardy, odhadla IATA. V příštím roce by se mohl zvýšit na 2,8 miliardy. Odhad počítá s určitým otevřením hranic od poloviny příštího roku, k čemuž má přispět kombinace testování na covid-19 a nasazení vakcíny. Globální tržby z přepravy osob letos podle odhadu klesnou o 69 procent na 191 miliard dolarů.

Jediným světlým bodem pro toto odvětví je letos nákladní doprava, protože odstavení letadel zvýšilo ceny. Globální tržby letecké nákladní dopravy by se tak letos měly zvýšit o 15 procent na 117,7 miliardy dolarů. Objem přepravy se totiž sníží o 11,6 procenta na 54,2 milionu tun.

IATA zopakovala svou výzvu vládám, aby karanténní režimy, které brání cestování, nahradily rozsáhlými testovacími programy. De Juniac upozornil, že testovací programy už zvažují ve Francii, Německu, Itálii, Británii, ve Spojených státech a v Singapuru, uvedla agentura Reuters.

IATA podle svých internetových stránek sdružuje zhruba 290 leteckých společností, které se na celosvětové letecké přepravě podílejí přibližně 82 procenty. Mezi členy sdružení patří také České aerolinie.

Reklama

Doporučované