Hlavní obsah

Aerolinky kvůli Íránu upravily trasy, cestovní kanceláře jsou v klidu

Foto: Profimedia.cz

Zabití íránského generála Kásima Solejmáního vyostřilo konflikt mezi USA a Íránem.

Reklama

aktualizováno •

Neklid na Blízkém východě přiměl některé aerolinky ke změnám letových tras. Část letů upravila i největší česká letecká společnost Smartwings. Na situaci zareagovali i prodejci letenek, kteří zákazníkům umožňují bezplatnou změnu či storno letenek pro lety do Íránu a Iráku.

Článek

Americký Federální úřad pro letectví vydal zákaz přeletů nad Irákem, Íránem, Ománským zálivem a vodami mezi Íránem a Saúdskou Arábií pro americké letecké společnosti. Mezi další aerolinky, které až do odvolání pozmění trasu letů, patří australský Qantas, malajsijské Malaysian Airlines, Singapore Airlines či vietnamská národní letecká společnost Vietnam Airlines. Také ruská agentura pro letectví Rosaviacija vydala tamním leteckým společnostem oficiální doporučení, aby nelétaly nad vzdušným prostorem Íránu, Iráku, Perského a Ománského zálivu.

Nic riskovat nehodlá ani největší česká letecká společnost Smartwings. „V reakci na nejnovější vývoj situace na Středním a Blízkém východě budou lety společnosti Smartwings z Prahy a Bratislavy do Salalah v Ománu vedeny po jiných letových trasách mimo íránský a irácký vzdušný prostor,“ sdělila ČTK mluvčí firmy Vladimíra Dufková. Pod Smartwings Group patří i ČSA, které ale podle Dufkové lety přes íránský ani irácký vzdušný prostor neprovozují.

Bezplatné storno

Na situaci v neklidném regionu a rozhodnutí aerolinek zareagovaly například i společnosti Student Agency či CK Pelikán, které prodávají letenky. „Zákazníci si u nás mohou bezplatně změnit či stornovat letenky pro lety do Íránu a Iráku u vybraných dopravců. Všechny lety budou odbaveny a obslouženy dle letového plánu, přesto si my i dopravci uvědomujeme, že ne všichni zákazníci chtějí do zemí v těchto dnech vycestovat a nabízíme jim proto tuto možnost,“ vysvětluje ředitelka letenek Student Agency Věra Janičinová.

Ročně do Iráku a Íránu vycestují stovky jejich zákazníků. „Jedná se o destinace vyhledávané lidmi, kteří v zemi mají například rodinu, podnikateli nebo v menší míře cestovateli,“ upřesňuje manažerka.

Část partnerů CK Pelikán lety do oblasti zrušila. Cestující si mohou letenky bezplatně vyměnit či stornovat. „Další dopravci létají podle letového plánu, na žádost klientů nám však umožňují bezplatnou změnu či storno letenek, které byly zakoupeny od 8. ledna, s odletem do konce ledna,“ vysvětluje tiskový mluvčí Pelikánu Jozef Rybár.

Pro cestovky není hlavní sezona

Oproti tomu tuzemské cestovní kanceláře žádné změny nechystají. „Situace na Blízkém a Středním východě se nás nijak nedotýká, nemuseli jsme nic upravovat ani jsme nezaznamenali reakci ze strany klientů. Na klienty, kteří létají do Spojených arabských emirátů, Ománu či Turecka nemá dění vliv,“ uvedl pro Seznam Zprávy tiskový mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk.

„Jelikož není hlavní sezona, na nás nemá situace žádný vliv. Ke zrušení zájezdů nedošlo, stejně tak nemusíme dělat žádná opatření,“ potvrdil tiskový mluvčí EXIM tours Petr Kostka.

Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří ČR v současné chvíli není důvod k panice nebo k dalším opatřením. „Momentálně vše probíhá formou pozorování, kdy dochází spíše ke změnám tras. To může mít za následek nabírání zpoždění letů. Z hlediska letů například do Teheránu cestovní kanceláře volí nejvhodnější postup – jelikož se jedná hlavně o poznávací zájezdy, řeší se zejména otázka dopravy či přepravy z letiště,“ vysvětluje.

Reklama

Doporučované