Hlavní obsah

Aerolinky vydělají na každém pasažérovi o desetinu méně. Čeká je nejhorší rok za posledních 5 let, i kvůli boeingům

Aerolinky vydělají na každém pasažérovi o desetinu méně. Čeká je nejhorší rok za posledních 5 let, i kvůli boeingům.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Letecký byznys čeká podle CNN nejhorší rok za posledních 5 let. Zisk leteckých dopravců bude letos kolem 28 miliard dolarů, což je o 21 procent méně, než kolik se čekalo na konci loňského roku. S odhadem přišla Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA).

Článek

Vysoké ceny paliv, obchodní války mezi mocnostmi, ale také uzemnění Boeingů 737 MAX – to jsou faktory, které letecký průmysl dostaly na nejhorší úroveň od roku 2014.

„Byznysové prostředí se pro letecké společnosti zhoršuje spolu s tím, jak zdražují pohonné hmoty a značně oslabuje světový obchod,“ uvádí IATA ve svém prohlášení. „Marže se budou snižovat s rostoucími náklady,“ dodává.

Asociace očekává, že růst nákladů o 7,4 procenta převýší prodeje, které podle odhadů porostou o 6 a půl procenta. Letecké společnosti tak v důsledku na každém svém letošním pasažérovi vydělají o 11 procent méně než loni.

Paliva podraží o čtvrtinu za dva roky, odhaduje asociace

Za vyšší náklady může právě růst cen pohonných hmot, které tvoří právě zhruba čtvrtinu provozních nákladů aerolinek. Vlivem napětí mezi Spojenými státy, Íránem a Venezuelou zdražuje ropa. Cena paliv oproti roku 2017 podle asociace vzroste až o 27 a půl procenta.

A zatímco dostat letadla ve vzduchu je čím dál dražší, nákladní letecký průmysl se brzy může potýkat i s nedostatkem poptávky dovozců. Podle CNN ho poškodí obchodní válka, která zvlášť mezi USA a Čínou poslední dobou eskaluje. Asociace očekává také odliv běžných cestujících, ale ne tak výrazný jako právě u těchto zakázek.

A přestože nejsou v odhadu zmíněny přímo, Boeingy 737 a jejich uzemnění jsou také jedním z důležitých faktorů ovlivňujících letectví. Aerolinky stále řeší lety zrušené kvůli tomu, že nemohou používat desítky svých letadel. A to se do zisků rovněž promítne. Boeing nicméně přislíbil, že některé z výdajů společností na uzemnění bude kompenzovat.

Reklama

Doporučované