Hlavní obsah

Aerolinky vyhodily tři piloty, kteří se nakazili v Německu

Foto: Profimedia.cz

Šlo o izolované případy, komentuje letecká společnost Cathay Pacific vyhození tří zaměstnanců, kteří porušili protiepidemická pravidla.

Reklama

Letecká společnost Cathay Pacific z Hongkongu propustila tři piloty po tom, co se nakazili covidem-19 v německém Frankfurtu. Závažně porušili pravidla, tvrdí aerolinky. Čím přesně se provinili, neprozrazují.

Článek

Hongkongská společnost Cathay Pacific uvedla, že na základě interního vyšetřování se přišlo na to, že piloti během zámořských přistání závažně porušili pravidla proti šíření covidu-19. Na případ poukázal server CNN.

Ostatním zaměstnancům Cathay, kteří byli v tom samém frankfurtském hotelu ubytováni od 1. listopadu, Hongkong nařídil vládní karanténu.

„Po vyšetřování těchto případů se bohužel ukázalo, že během mezipřistání posádek došlo k závažnému porušení požadavků,“ stojí v prohlášení, které letecká společnost vydala. „Dotyční jednotlivci už nejsou zaměstnanci Cathay Pacific,“ dodávají aerolinky.

Co konkrétně je oním „závažným porušením“ pravidel, hongkongská společnost neuvádí. Zdroj společnosti ovšem údajně zmínil, že trio pilotů mělo opustit svůj hotelový pokoj v Německu.

Dva ze tří pilotů, u kterých byla nákaza potvrzena 10. listopadu, přitom při epidemiologickém vyšetřování zdravotnických úřadů tvrdili, že během pobytu v hotelu svůj pokoj neopouštěli a neúčastnili se žádných hromadných akcí. Pokud by se ukázalo, že byl jejich výrok nepravdivý, hrozila by jim pokuta v maximální výši 1280 dolarů a až šestiměsíční vězení.

Společnost v reakci na provinění zaměstnanců zdůraznila, že se jednalo o izolované případy, které s fungováním společnosti jako celku nemají nic společného.

„Náš letecký personál udržoval naše podnikání během pandemie v pohybu a Hongkong ve spojení se světem,“ hlásí Cathay Pacific. „Profesionalita, dodržování předpisů a odolnost všech našich zaměstnanců při zajišťování bezpečného provozu během tohoto období byla výjimečná a věříme, že se jedná pouze o izolované případy,“ dodává letecká společnost.

Infekce u tří pilotů ale měla dalekosáhlé dopady. Do nucené izolace uvrhla více než 150 zaměstnanců společnost Cathay Pacific. Mnoho dalších blízkých kontaktů bylo posláno do vládního izolačního zařízení v Penny Bay.

Nakažení tří pilotů přitom zasáhlo nejen personál Cathay Pacific, ale i další skupiny obyvatel. Do karantény například muselo více než 120 žáků školy Discovery Bay International School, kde učila manželka jednoho z pilotů a navštěvovali ji jeho synové.

„Uvědomujeme si dopad, jaký měly tyto incidenty na všechny naše spoluobčany, jejich rodiny a na komunitu, zejména pak na ty, kteří jsou v karanténě ve vládních zařízeních,“ uvedly omluvně aerolinky.

Ve snaze vypořádat se s incidentem teď letecká společnost podle svých slov reviduje své protokoly. „Bezpečí a blaho našich zákazníků, zaměstnanců a komunity pro nás zůstávají absolutní prioritou,“ zní z Cathay Pacific.

Hongkongské úřady popsaly porušení pravidel jako „hluboce politováníhodné“ a leteckou společnost vyzvaly k tomu, aby „přísně dodržovala protiepidemická pravidla a předešla tak dalším incidentům“.

Vládní poradce pro zvládání pandemie profesor David Hui Sui-cheong řekl, že letecké společnosti by měly při pobytu v zámoří dodržovat pravidla, aby se minimalizovalo riziko, že někdo virus doveze do Hongkongu. „Je to jediný způsob, jak zajistit, aby mohl letecký průmysl i nadále fungovat, zatímco Hongkong přijímá politiku nulové tolerance covidu,“ uvedl.

Reklama

Doporučované