Hlavní obsah

Aerolinky vyřešily problém s koronavirem. Oddělí cestující plexisklem

Foto: Avio Interiors

Ilustrační foto.

Reklama

Dělá se vám špatně, když sedíte proti směru jízdy? Co teprve, až tak poletíte. Už teď je totiž jasné, že pandemie poznamená všechno včetně cestování.

Článek

O tom, že letecký průmysl však dlouho nebude vypadat tak jako dřív, není sporu. O tom, jak silně tuto oblast virus zasáhl, svědčí poslední zveřejněná čísla. Například podle Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) se letecký provoz jen v Evropě snížil zhruba o 90 procent. Aerolinky pak patrně přijdou také o více než polovinu příjmů – celkem by na tržbách měly ztratit 314 miliard dolarů (7,7 bilionu Kč).

Šíření nemocí mezi pasažéry v uzavřené kabině vždy představovalo riziko kvůli stísněným podmínkám, nedostatku čerstvého vzduchu a povrchům, na které sahá mnoho lidí.

Letečtí dopravci a další společnosti zaměřující se na letectví proto začali uvažovat o různých možnostech, jak zajistit cestujícím bezpečí před nákazou.

Například Aviointeriors, italská společnost působící v oblasti designu leteckých společností, představila nový plán obrácených sedadel, která mají usnadnit létání v postpandemickém světě.

Design nazvaný Janus je novou možností, jak usadit cestující. Namísto běžného zasedacího pořádku firma navrhuje převrátit prostřední sedadlo opačným směrem a připojit ochranné desky kolem sedadel tak, aby pasažéry oddělily. To může zajistit „maximální izolaci mezi cestujícími sedícími vedle sebe“, vysvětluje Aviointeriors v příspěvku na Instagramu.

„Každý cestující má svůj vlastní prostor izolovaný od ostatních, dokonce i od lidí, kteří procházejí uličkou,“ pokračuje příspěvek.

Štíty umístěné kolem sedadla mají pomoci snížit možný přenos virů. Sedadla a izolační desky pak mají být vyrobeny z „bezpečných a hygienických“ materiálů. Aviointeriors také navrhl podobné izolační desky, které mohou být instalovány už do sestavených letadel s tradičním zasedacím pořádkem.

Foto: Avio Interiors

Nový design letecké kabiny od společnosti Aviointeriors.

Purdueova univerzita v americké Indianě v minulém týdnu zveřejnila vizualizaci šíření nákazy v letadle, která mnohé lidi v nejbližší době spíše odradí od leteckého cestování. Zároveň však američtí vědci zkoumají technologie, které by mohly riziko nákazy snížit. Výsledky jsou zatím podle nich povzbudivé, informoval o tom zpravodajský web New York Post.

Vizualizace ukazuje šíření kapének v kabině poté, co jeden cestující jednou zakašle. Kapénky se podle ní rychle rozšířily a mnoho cestujících by se pravděpodobně nakazilo.

I když mnohé země začínají protikoronavirová opatření postupně uvolňovat, zůstává otázkou, zda se lidé budou chtít do letadel vrátit. Podle dat Evropské organizace pro bezpečnost leteckého provozu (Eurocontrol) bude návrat k normálu trvat minimálně do konce roku 2020 a i tehdy bude počet pasažérů meziročně nižší.

Aerolinky se proto budou muset hodně snažit, aby cestující přesvědčily, že zvládly nejen turbulence, ale i šíření patogenů na palubách letadel.

+1

Reklama

Související témata:

Doporučované