Hlavní obsah

AfD u soudu neuspěla se žalobou proti migrační politice Angely Merkelové

Alternativa pro Německo neuspěla se žalobou na kancléřku Angelu Merkelovou.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Protestní Alternativa pro Německo (AfD) neuspěla se žalobou proti migrační politice kancléřky Angely Merkelové (CDU). Všechny tři její návrhy zamítl ústavní soud jako nepřípustné. O svém rozhodnutí dnes soud informoval na svém webu.

Článek

AfD, která na kritice uprchlické politiky Merkelové do značné míry staví, u ústavního soudu napadla především rozhodnutí kancléřky ze září 2015 neuzavřít německé hranice před desítkami tisíc běženců, kteří v té době do země každý týden mířili. Protiimigrační strana je toho názoru, že Merkelová a její vláda měly jednat jen se souhlasem parlamentu.

Ústavní soud ale v rozhodnutí konstatuje, že se poslanecké frakci AfD, která žalobu podala, nepodařilo dostatečně doložit, že „by ji daná rozhodnutí vlády omezila na právech nebo bezprostředně ohrozila“. Alternativa pro Německo v roce 2015 navíc vůbec nebyla zastoupena v německém parlamentu, kam vstoupila až v roce 2017.

Soud také uvedl, že žaloba, která se využívá při sporech ústavních orgánů, není určena pro to, aby zavázala vládu ke konkrétnímu jednání, v tomto případě tedy vracení uprchlíků z německých hranic. AfD podle soudu šlo právě o to, nikoliv o prosazení práv parlamentu.

Reklama

Doporučované