Hlavní obsah

Aféra zpochybňování utrpení Romů sílí. Odvolání Okamury žádají i další strany a padnou trestní oznámení

Skandál vznikl poté, co Tomio Okamura řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kvůli zpochybňování utrpení Romů během druhé světové války hrozí Tomio Okamurovi odvolání z funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny. Kromě lidovců návrh chtějí podpořit i sociální demokraté, TOP 09, Piráti nebo někteří poslanci z hnutí ANO.

Článek

Kvůli výrokům by mělo ve čtvrtek padnout také další trestní oznámení. Podat ho chce předseda výboru pro odškodňování Romů Čeněk Růžička.

Podle sociálních demokratů jsou výroky, které zpochybňují utrpení Romů, odporné a zcela za hranou. „Sněmovna se tím musí zabývat. My se podepíšeme pod návrh k jednání o jeho odvolání. Skončit by měl i Miloslav Rozner ve vedení komise pro činost NBÚ,” říká místopředseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Ostré reakce vyvolaly výroky také v hnutí ANO, které s SPD od vítězství ve volbách na sněmovní půdě úzce spolupracuje. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán napsal Okamurovi dopis, ve kterém ho vyzývá, aby přestal řešit, kdo byl vyhlazován hůř. Podobně se vyjadřují i další jeho kolegové.

„Moji nedůvěru více posilují následné výroky Tomio Okamury ve stylu: Měl jsem horečku, mohou za to historici. Pro mě je to vytáčení. Sněmovna by měla dát najevo, že je to demokratický orgán a tohle už odmítá. Jsem připraven se pod návrh o zařazení bodu k odvolání Tomio Okamury podepsat,” uvedl zase Martin Kolovratník, poslanec hnutí ANO.

Podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše je ale dostatečné, že se Okamura za své výroky omluvil. Sám Babiš však měl v minulosti kvůli výrokům v Letech problémy. Řekl, že šlo o pracovní tábor, kde končili lidé, kteří nepracovali. Po ostré kritice se za výroky omluvil.

Reklama

Doporučované