Hlavní obsah

Při protestech proti mizerné bezpečnosti v Afghanistánu přišlo o život osm lidí

Tisíc lidí demonstrovalo v Kábulu proti vládě.Video: Reuters

 

Reklama

Po středečním teroristickém útoku, který si vyžádal 90 obětí, Afghánci demonstrují proti vládě. Požadují její odstoupení.

Článek

V hlavním městě Afghánistánu Kábulu se shromáždilo na 1000 lidí. Demonstranti požadovali odstoupení vlády prezidenta Ašrafa Ghaního, která podle nich nedokáže dostatečně zajistit bezpečnost občanů. Na transparentech, které protestující nesli, stála hesla jako „Ghaní! Abdulláhu! Rezignujte!", nechyběly fotografie zraněných dětí.

V průběhu protestu přišlo o život celkem osm demonstrujících. Informuje o tom agentura AP. Podle místních médií je mezi nimi i syn prominentního politika.

Demonstrace je reakcí na středeční teroristický útok, jeden z největších, které se kdy v Afghánistánu odehrály, Vyžádal si na 90 obětí a zranil dalších nejméně 450 osob. Někteří z demonstrantů požadovali popravu vězněných příslušníků organizace Hakkání, jež je z teroristického útoku podezřelá.

Afghánské bezpečnostní síly se snaží dostat demonstranty pod kontrolu pomocí slzného plynu a střelby do vzduchu. Policie zasáhla, až když se protestující pokusili prorazit policejní kordon. Použila i vodní děla.

Reklama

Související témata:

Doporučované