Hlavní obsah

Afghánistán má rekordní počet zabitých civilistů. Podepsal se na tom i Islámský stát

Počet civilních obětí v Afghánistánu dosáhl rekordu.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Islámský stát v Afghánistánu změnil taktiku a výrazně tak narostl počet zavražděných civilistů v zemi.

Článek

V loňském roce zemřelo v Afghánistánu při atentátech a ozbrojených konfliktech 3 498 civilistů. Dalších bezmála osm tisíc lidí bylo zraněno. Je to nejvíc civilních obětí od roku 2009, kdy tuto smutnou statistiku začala monitorovat OSN. Podle Spojených národů jsou příčinou tak vysokého počtu mrtvých improvizovaná výbušná zařízení, sebevražedné a další útoky i pozemní boje.

Desetinásobně ale loni vzrostl počet obětí po útocích přívrženců Islámského státu (IS).

IS pronikl do Afghánistánu zjara 2015 a působil východně od Kábulu v hornaté oblasti provincie Nangarhár na hranici s Pákistánem. V polovině roku 2016 ale podle OSN jeho bojovníci změnili taktiku – začali s velkými koordinovanými útoky na obyvatele Kábulu.

Rozpoutat sektářské násilí

První velký útok přišel loni hned v červenci. IS zaútočil na pochod šíitských muslimů. Útok nepřežilo 80 lidí, dalších 230 bylo zraněno. Jiné dva atentáty IS mířily rovněž proti šíitským muslimům, čtvrtý na členy prezidentské ochranky.

Podle analytiků se islamisté prostřednictvím útoků na šíity snaží rozbít křehkou afghánskou národní jednotu a v zemi vyvolat chaos a sektářské násilí (přívrženci IS se hlásí k sunnitské větvi islámu).

Oblasti ovládané Islámským státem v Sýrii a Iráku se loni znatelně zmenšily. Podrobnosti ve videu.

Oběti po povstalcích i vládních jednotkách

Zpráva asistenční mise OSN v Afghánistánu připisuje téměř dvě třetiny civilních obětí povstaleckým skupinám – především organizaci Tálibán. Další oběti mají na svědomí provládní jednotky – většinu úmrtí nebo zranění způsobily jejich minomety a děla používaná v obydlených oblastech při pozemních operacích.

„Den před ramadánem proniklo několik Tálibánců do naší vesnice. Můj manžel rozhodl, že musíme vesnici opustit dřív, než se střetnou s afghánskou armádou někde poblíž… Manžel, tchyně, tři děti, mé novorozeně a já jsme se vydali do vedlejší vesnice. Jak jsme šli, dopadl kousek od nás granát. Tchyně a já jsme zraněné padly k zemi, mému novorozenci vletěl do hrudníku šrapnel. Po několika minutách zemřel,“ cituje zpráva OSN ženu – očitou svědkyni útoku z června 2016 v afghánské provincii Faráh.

Počet obětí stoupl i mezi policisty a vojáky. V roce 2016 jich zemřelo 6 785. Je to o 35 procent více než v předchozím roce.

Alarmující je počet dětských obětí. Zvýšil se o čtvrtinu, loni tak zemřelo nebo bylo zraněno 3 512 afghánských dětí. Výrazně stoupl počet obětí v důsledku explozí nevybuchlé munice. Nedaří se ji dostatečně rychle označit a zneškodnit.

Reklama

Doporučované