Hlavní obsah

Afghánky stále riskují své životy a nadále protestují za svá práva

Svět bez obalu: Afghánky stále riskují své životy a nadále protestují proti porušování svých práv.Video: RFE/RL

 

Reklama

Afghánské aktivistky uspořádaly v hlavním městě Kábulu protest, během kterého požadovaly právo na práci a vzdělání.

Článek

Po srpnovém převzetí moci v Afghánistánu zakázal Tálibán starším dívkám chodit do škol a většina žen opět nesmí pracovat.

Islamistické hnutí slíbilo, že i tyto školy otevře, jakmile zajistí bezpečnost a přísné oddělení studentů od studentek. Agentura AFP k tomu napsala, že mnoho lidí pochybuje, že to Tálibán splní.

Ženy nejsou zastoupeny ani v nové vládě a nezastávají ani žádné vyšší státní pozice. Během pochodu, který se uskutečnil 26. října, proto Afghánky vyzývaly i mezinárodní společenství, aby vyvinulo kvůli porušování jejich práv větší tlak na Tálibán.

„Mlčení OSN je ostudné! OSN musí splnit naše požadavky!“ skandovaly v ulicích Kábulu ženy. K protestu došlo poté, co se zvláštní vyslanec OSN pro Afghánistán setkal s tálibánským ministrem zahraničí.

„Chtěly jsme, aby byl slyšet hlas afghánských žen, kterým byla odebrána svoboda, práva a přístup ke vzdělání,“ říká jedna z protestujících žen Wahida Amiri.

„Ženám byly uzavřeny dveře škol a státních univerzit. Organizace spojených národů by nám měla více naslouchat. Už několik dní vycházíme do ulic. Čelíme nátlaku a brutalitě ze strany Tálibánu. Já sama už dvakrát. Použili proti mně i slzný plyn. Tálibánští bojovníci s námi zacházeli s extrémní brutalitou,“ dodává Wahida.

„Jak vidíte, bojovníci Tálibánu nás obklíčili a chtějí, abychom skandovali jen ta hesla, která se jim líbí,“ komentovala události přímo během demonstrace na svůj mobilní telefon jedna z protestujících. Afghánské ženy ale tvrdí, že budou navzdory hrozícímu násilí v protestech za svá práva pokračovat.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované