Hlavní obsah

Afghánská policie zmařila dodávku obří zásilky chemikálií k výrobě bomb

Afghánská policie zadržela osm tun chemikálií k výrobě výbušnin.Video: Tereza Nováková, Reuters

 

Reklama

Afghánská policie objevila jednu z největších nelegálních zásilek dusičnanu amonného. Osm tun chemické sloučeniny, která se používá při výrobě bomb, nalezla v nákladním autě převážejícím zeleninu na hranicích s Pákistánem. Měla být určená povstalcům.

Článek

Afghánská policie zadržela 156 pytlů s dusičnanem amonným použitelným při výrobě výbušnin. Jde o jednu z největších zásilek této látky, již se podařilo odhalit. Podle mluvčího guvernéra provincie Nangarhár byl dusičnan amonný v nákladním prostoru automobilu přepravujícího zeleninu, který přijel z Pákistánu.

Podle mluvčího šlo o osm tun chemikálií ukrytých pod zeleninou. Dusičnan amonný se dá použít i jako hnojivo, ale do Afghánistánu je dovoz této látky z bezpečnostních důvodů zakázán. Podle guvernéra provincie Nangarhár měla chemikálie sloužit povstalcům.

Afghánistán čelí útokům radikálů ze skupiny Islámský stát, Tálibánu i na něj napojené sítě Hakkání. Afghánistán a Pákistán se často navzájem obviňují z poskytování zázemí teroristům, kteří připravují útoky za hranicemi. Loni v květnu zemřelo při pumovém útoku v Kábulu přes 150 lidí a k atentátu byl tehdy použit nákladní vůz s nákladem trhaviny.

V květnu byl odvolán nangarhárský guvernér v rámci personálních změn v oblasti, kde se v poslední době prudce zhoršila bezpečnostní situace. Podle úřadů nedokázal účinně zabránit korupci, jež se týká i hraničního přechodu, kde byla dnes zadržena zásilka a který je jedním z hlavních vstupů z Pákistánu jak pro zboží, tak pro lidi.

Afghánská vláda i Tálibán tento týden vyhlásily příměří u příležitosti konce postního měsíce ramadánu. To vládní by mohlo trvat až do 19. nebo 20. června.

Reklama

Doporučované