Hlavní obsah

Afghánský exministr utekl ze země. Němcům teď rozváží jídlo

Foto: Profimedia.cz

Bývalý afghánský ministr Sayed Sadaat rozváží v rámci svého nového povolání jídlo na kole v německém Lipsku.

Reklama

S odchodem amerických jednotek z Afghánistánu se uzavírá pro Afghánce jediná možnost, jak zemi, kterou na konci srpna dobylo islámské hnutí Tálibán, opustit. Za lepším životem ze země uprchli i bývalí vysocí představitelé státu.

Článek

Afghánský exministr pro komunikaci Sayed Sadaat zastával vysokou funkci v letech 2016 až 2018. Do Německa se s vyhlídkou lepší budoucnosti přestěhoval loni v prosinci. Přestože ve své rodné zemi zastával důležitou vládní funkci, podle německých médií aktuálně Sadaat pracuje jako kurýr rozvážející jídlo, informuje agentura Reuters.

„Nezáleží na tom, že jsem předtím byl ministr, který sloužil lidem a teď pracuji jako kurýr a rozvážím jídlo. Stále pracuji pro lidi,“ cituje jeho slova server South China Morning Post.

S diplomem v IT a telekomunikaci a dalšími pracovními zkušenostmi ale hledání práce v západní Evropě nebylo pro Sadaata snadné.

Kvůli neznalosti němčiny se ve svém oboru nemohl uplatnit. Nakonec tedy zvolil práci, která mu měla zajistit základní potřeby. „Pokud máte výdaje, platíte nájem a potřebujete platit jídlo, musíte pracovat. Neplatí, že když jste jednou byli ministr, tak už budete bez práce a nebudete nic dělat,“ řekl.

Sadaat tak ve východoněmeckém Lipsku rozváží v rámci šestihodinové směny jídlo na kole a předtím denně tráví čtyři hodiny studováním německého jazyka. Někteří jeho krajané v Afghánistánu nicméně Sadaata za jeho nové povolání kritizují.

„Má duše je šťastná a necítím pocit viny za tak obyčejnou práci, kterou dělám. Doporučuji to i dalším politikům… Místo toho, aby se schovávali,“ tvrdí však exministr dále.

Podle oficiálních dat v Německu vzrostly žádosti o azyl od doby, co Američané oznámili odchod ze země, o 130 procent. Německo pomocí leteckého mostu přepravilo z Kábulu do země 138 afghánských spolupracovníků a jejich rodin, celkově 634 osob. O ochranu nicméně požádalo německé úřady od začátku evakuace v polovině srpna až 40 tisíc lidí, informovala s odvoláním na dnešní sdělení ministerstva vnitra agentura DPA.

Pentagon v pondělí oznámil, že během dvoutýdenního leteckého mostu bylo z Afghánistánu americkými či spojeneckými stroji evakuováno již více než 122 tisíc cizinců a jejich afghánských spolupracovníků. Z celé Evropské unie evakuovala nejvíce Afghánců Itálie, která ze země odvezla celkem 4900 spolupracovníků západních misí, uvedl minulý týden italský ministr zahraničí Luigi di Maio.

Reklama

Doporučované