Hlavní obsah

Afghánský tlumočník zmlácený Tálibánem je v bezpečí v Česku

Foto: Armáda ČR

Český speciál vypravený do Kábulu.

Reklama

Na palubě druhého evakuačního letu z Afghánistánu seděl i afghánský tlumočník, kterého zadržel Tálibán, zbil a poté pustil. V současnosti je už v České republice.

Článek

Bývalý velitel speciálního oddělení SOG (Útvar speciálních operací Vojenské policie) a bezpečnostní poradce Lumír Němec Seznam Zprávám potvrdil, že v druhém evakuačním letadle byl i tlumočník z Afghánistánu, který pomáhal české armádě a kterého před odletem zadržel Tálibán.

Podle Němce je tlumočník už v bezpečí na území Česka. Tlumočník před evakuací zažil v Kábulu krizovou situaci. Do poslední chvíle netušil, jakým letem a kdy se dostane ze země pryč. Navíc byl islamistickými milicemi zajat, po intervenci otce a sousedů byl zbitý propuštěn.

„Například jednomu z tlumočníků, s nímž jsem v kontaktu, v neděli někdo volal, že má doplnit informace o své rodině, která má být evakuována. Když volal o deset minut později zpět, bylo mu ovšem řečeno, že není na seznamu. Je to ten kluk, kterého předevčírem ráno Tálibán vyvlekl a zmlátil a pak ho zase propustil. No a najednou na seznamu zase je. Jeden den tam není, druhý den ano,“ kritizoval v úterním rozhovoru chaos během evakuace Němec.

Armáda vyslala do Afghánistánu třetí evakuační letoun. V předchozích dvou letech evakuační speciál dopravil do Česka 133 lidí.

Vyslání třetího stroje ocenil předseda senátního výboru pro bezpečnost Pavel Fischer. „S ohledem na velikost naší země, na zmatky, které tu panovaly kolem plánování, i na mimořádně obtížnou situaci v samotném Kábulu, je třetí cesta v tak rekordně krátkém čase obdivuhodný výkon,“ napsal na Twitteru.

Evakuované Afghánce čeká v Česku deset dnů karantény

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) v úterý večer označil podmínky v Kábulu za extrémně vyhrocené. „Kvůli přítomnosti Tálibánu na letišti bylo opravdu nadmíru komplikované dostat všechny vytipované na letiště a také na palubu letadla,“ uvedl Kulhánek po příletu druhého evakuačního speciálu do Prahy.

Evakuované Afghánce čeká v Česku deset dnů karantény. „Během té doby budeme řešit jejich povolení k pobytu,“ uvedl v úterý ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Následovat budou individuální rozhovory s evakuovanými o jejich budoucnosti. Sami si musí říct, co chtějí, řekl Hamáček.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je možné, že zvolí cestu za rodinami, které mají ve Francii či jinde v Evropě. Afghánci podle premiéra získají víza a během karantény budou také očkováni. Všichni budou během prvních pár dnů ubytováni na jednom místě. Kde, nechtěl stejně jako Hamáček upřesnit.

Reklama

Doporučované