Hlavní obsah

Jak pozvednout africkou ekonomiku? Pomoci má „Akademie dronů“

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto.

Reklama

Program, který může změnit život milionů lidí. I tak se dá mluvit o iniciativě v africkém státě Malawi, kde se nezisková společnost UNICEF snaží vzdělávat tamní obyvatele v digitalizaci.

Článek

Vymyslela k tomu takzvanou „Akademii dronů“. Nápad se zrodil v době, kdy africký stát Malawi bojoval s rostoucím počtem únosů albínských obyvatel. Někteří obyvatelé totiž věřili, že lidé s touto poruchou přináší štěstí. „Pamatuji si, že jsem se sám sebe ptal, jak mohu tento problém vyřešit. Mým plánem bylo použít technologii k zajištění rychlé reakce v takových situacích,“ řekl Thumbiko Zingwe, jeden z účastníků programu pro CNN.

První africká akademie dronů

Akademie je podle CNN „součástí úsilí charity na podporu užívání technologií ve službách na pomoc dětem a mladým lidem v Africe“. „Poskytování humanitárních a rozvojových programů v Africe i mimo ni může mít s použitím technologie dronů značný přínos,“ uvedla výkonná ředitelka UNICEF Henrietta Fore, která celý projekt vede. „Africká ‚Akademie dronů‘ bude pomáhat mladé lidi vzdělávat v technologii, kterou potřebují na pomoc svých komunit,“ dodala.

Nezisková společnost UNICEF společně s vládou v Malawi uvedly, že používání bezpilotních dronů by mohlo pomoci v mezinárodních rozvojových a humanitárních plánech.

Program, který byl poprvé spuštěn už v roce 2007, používá drony pro širokou škálu činností – od poskytování lékařských služeb po shromažďování leteckých snímků pro různé druhy analýz. „Drony a umělá inteligence obecně jsou technologie, které umožňují informovanější a obratnější reakci na rozvoj a potenciálně urychlují ekonomický růst v regionu,“ uvedl zástupce UNICEF Malawi Rudolf Schwenk.

Aby však program dosáhl všech plánovaných iniciativ, musí charita překonat jednu překážku. Malawi, stejně jako sousední země v regionu, postrádá kvalifikovaný personál potřebný k plnému využití potenciálu, který technologie, jako jsou například právě drony, mají. „Je zapotřebí vzdělání a budování digitální inteligence, které mohou přinést trvalou pomoc do těchto zemí. V reakci na tento fakt a nedostatek dovedností jsme tuto akademii založili,“ dodal Schwenk.

Pomoc od U2

O podobnou iniciativu se pokusil už v minulém roce Paul David Hewson, frontman irské rockové kapely U2. Ten se do afrických zemí snaží dodávat drony, které poskytují zdravotnický materiál. Drony provozuje startup jménem Zipline a právě Hewson loni nastoupil do jeho představenstva. „Před dvaceti lety jsem byl v Malawi a sledoval jsem, jak byli lidé diagnostikováni s HIV, jen aby jim poté lékaři řekli, že pro ně neexistuje dostupná léčba,“ řekl Bono pro magazín Fast Company

Celý systém, který Zipline poskytuje, vypadá na první pohled jednoduše. Dron, vážící jen pár kilogramů, je sestaven z jednoduché konstrukce baterií, trupu a křídel a je do něj dáno 1,8 kilogramu zdravotnického materiálu – nejčastěji tři balíčky krve.

Například ve Rwandě Zipline funguje už čtvrtým rokem. Vzhledem k nedostatku asfaltových silnic, po kterých by se do nemocnice, která zdravotnické potřeby objednala, vozy se zdravotnickým materiálem jinde dostávaly, jsou drony pro zemi záchranou. Součástí projektu je i spousta technických vychytávek – nemocnice si mohou například objednávky zadávat přes WhatsApp nebo objednávku sledovat on-line v aplikaci.

Technologie má každopádně mnohostranné užití. Kromě lékařských dodávek může sloužit například k policejní kontrole nebo výzkumu.

Reklama

Doporučované