Hlavní obsah

Africký obchodník se smrtí si nakoupil byty v Praze

Nigerský obchodník se zbraněmi nakupoval luxusní nemovitosti v Praze.Video: Karel Hrubeš

 

Reklama

Muž, kterého v Nigérii vyšetřují kvůli údajně předraženým nákupům zbraní proti islamistům z Boko Haram, investoval desítky milionů do nemovitostí v českém hlavním městě.

Článek

Víc než třetina bytů v nedávno postaveném krajním domě luxusního komplexu Dock na Libeňském ostrově v Praze patří Rusům. Ten největší - střešní penthouse zabírající celé páté patro - však ruského majitele nemá.

Byt o ploše 247 metrů čtverečních a stometrovou terasou si za více než 36 milionů korun (za cenu šesti průměrných pražských bytů) koupil třiačtyřicetiletý byznysmen z Nigeru Hima Aboubakar.

Jeho jméno najdeme na seznamu obchodníků se zbraněmi, které úřady v sousední Nigérii vyšetřují v rozsáhlé kauze kolem nákupu zbraní, jimiž se armáda vyzbrojovala proti islamistům z Boko Haram.

Aboubakarovi vedle zmíněného penthousu, který byl zkolaudován teprve v druhé půlce loňského roku, patří ve stejném komplexu na druhém břehu vltavské zátoky ještě dva menší byty ve čtvrtém patře  – jeden za téměř osm milionů korun, druhý v hodnotě 7,5 milionu.

Dohromady tak Hima Aboubakar, který podle kupních smluv podepsaných v Praze trvale žije v nigerském hlavním městě Niamey, metropoli jednoho z nejchudších států na světě, vložil do nemovitostí v Praze přes 50 milionů korun.

Video: Jak vlivní cizinci nakupují byty v pražských rezidencích.

Vlivní cizinci v pražských rezidencích.Video: Karel Hrubeš

Kdo nebyl vyšetřovaný, nebere to vážně

Hima Aboubakar je výkonným ředitelem společnosti Societe D'Equipments Internationaux (SEI), která má pobočky v nigerijské Abuji a v Paříži, a živí se právě obchody se zbraněmi.

Hlavním klientem SEI je už zmíněná nigerijská armáda, která už přes sedm let vede válku s islamistickými teroristy z Boko Haram a má dlouhodobě problémy s nedostatečným vyzbrojením svých vojáků.

Jak se však ukázalo začátkem loňského roku, nákup zbraní provázela masivní korupce v nejvyšších sférách. Část peněz, které Nigérie zaplatila za armádní materiál, odešla na účty soukromých firem, aniž za ně dorazil jediný náboj. Mezi obviněnými skončili bývalý ministr obrany Bello Haliru Mohammed nebo poradce nigerijského prezidenta pro bezpečnost Sambo Dasuki.

Nigerijská prezidentská kancelář pak v tiskové zprávě z 24. března loňského roku uvedla, že Výbor pro audit ustavený nigerijským prezidentem vydal doporučení, aby byznysmena a majitele bytu z Libně Himu Aboubakara začala vyšetřovat speciální nigerijská protikorupční jednotka - Komise pro ekonomickou a finanční kriminalitu (EFCC).

Aboubakar, který sám sebe označuje za „poradce v bezpečnostní oblasti“, k tomu v jediném dohledatelném vyjádření pro francouzskou tiskovou agenturu AFP uvedl, že na tom nevidí nic zvláštního.

„Pokud nejste vyšetřovaný, neberete to (myšleno obchod se zbraněmi – pozn. red.) vážně,“ cituje ho AFP, podle níž Aboubakar naopak vyšetřování vítá, protože jeho společnosti leží na srdci pouze osud Nigérie. „Bojujeme proti terorismu, proti Boko Haram,“ ubezpečil.

Je třeba uvést, že podle AFP nebyl Aboubakar loni v červnu, kdy o něm agentura referovala, mezi obviněnými.

Foto: Karel Hrubeš

Dva podpisy Himy Aboubakara: Nalevo kupuje luxusní penthouse v Praze, vpravo uzavírá zbrojní kontrakt.

Tři miliony a Range Rover

Podle závěrů prezidentské komise vyčlenila Nigérie mezi lety 2007 a 2015 na výdaje na obranu 2,1 miliardy dolarů. Asi polovinu těchto peněz (930,5 milionu dolarů, tedy přes 24 miliard korun) vyplatilo nigerijské letectvo Aboubakarově společnosti SEI. Dohromady s ní mezi lednem 2014 a únorem 2015 uzavřelo deset kontraktů.

Podle auditu byl jeden z nich - týkal se nákupu dvou použitých helikoptér za téměř 137 milionů dolarů - značně předražený. Navíc stroje, které Aboubakarova firma armádě dodala, nebyly schopné letu.

„Zcela nová helikoptéra tohoto typu stojí 30 milionů dolarů. Navíc stroje byly dodány bez rotorových listů,“ stojí v auditní zprávě, kterou citovala agentura Reuters. Zpráva dále zmiňuje, že pouze jedna z těchto helikoptér v současnosti slouží armádě. „Druhá se zřítila a zemřeli v ní dva zaměstnanci nigerijských vzdušných sil,“ dodává audit.

Himu Aboubakara a jméno společnosti SEI uvádí ve svých zprávách výše zmíněná speciální nigerijská protikorupční komise EFCC.

Například v tiskovém prohlášení, které vydala k případu uplácení někdejšího ředitele operací nigerijského letectva Rufuse Ojuawa.

„Ojuawo převzal v březnu 2015 dar 40 milionů nair (asi 3,3 milionu korun, pozn. red.) a vůz Range Rover Sport od Himy Aboubakara ze společnosti Societe D’Equipment Internationaux Nigeria Limited, kontraktora nigerijského letectva,“ stojí ve zprávě. Ojuawo se později hájil tím, že luxusním vozem Aboubakar jen doplácel hodnotu nemovitosti, kterou od něj chtěl koupit.

Foto: EFCC

Obviněný exředitel operací nigerijského letectva Ojuawo, kterému údajně Aboubakar daroval luxusní vůz.

Na dotaz Seznamu, v jaké fázi je v současnosti Aboubakarovo vyšetřování, EFCC neodpověděla. Rovněž Aboubakar nebyl k zastižení ani ve svých pražských bytech, ani na telefonu v nigerijské kanceláři.

Informace, které Seznam během svého pátrání po Aboubakarovi shromáždil, ukazují, že Praha pro něj nebyla jen místem pro investice do lukrativních nemovitostí. A že minimálně v jednom případě zde jednal o dodávce zbraní do Afriky.

Reklama

Související témata:

Doporučované