Hlavní obsah

Agent 007 chudne. Bond by za hodování ve Francii utratil 26 procent platu

Foto: Profimedia.cz

Agent 007 si podle knižních předloh zakládá na dobrém jídle (ilustrační foto).

Reklama

Podle spisovatele Iana Fleminga večeřel James Bond ve francouzských restauracích rád a často. Američtí ekonomové z Národního úřadu pro ekonomický výzkum se proto rozhodli zjistit, kolik by Bond za jídlo reálně zaplatil.

Článek

Britský tajný agent James Bond si potrpěl na dobré jídlo. Vychází to i z řady románů a povídek nejen od Iana Fleminga. V knihách je zaznamenáno více než 500 agentových jídel.

Ekonomové Lee A. Craig, Julianne Treme a Thomas J. Weiss se proto rozhodli zjistit, kolik by Bonda jeho stravovací návyky reálně stály. Výsledky jejich studie nedávno zveřejnil Národní úřad pro ekonomický výzkum (NBER) a upozornila na ně agentura Bloomberg.

„Zatímco Bondovo stravování bylo analyzováno z hlediska nutričního obsahu (Biddulph 2009) a jeho psychologických důsledků (Matheson 2006), nikdo nezkoumal ekonomiku jeho stolování,“ píší ekonomové ve zprávě.

Třetina platu v břiše

Výzkumníci vytvořili datové soubory pro Bondův odhadovaný plat a náklady na jídlo ve francouzských restauracích, do kterých agent 007 podle knih rád chodil. Analýza ukazuje, že kupní síla britského tajného agenta postupem času slábla – zejména od zavedení eura v roce 1999, které oproti libře sílilo.

„Z cen jídel a vín ve francouzských restauracích vyplývá, že by Bond na začátku své kariéry, tedy během Flemingovy éry 50. a 60. let, utratil za jídlo 18 procent svého platu,“ uvedli ekonomové s tím, že se výsledek odráží od současných směnných kurzů.

Nástup eura by však Bondovi večeře ještě prodražil. Za jídlo by totiž v průměru zaplatil přibližně 26 procent ze svého platu. Zhruba do roku 2019 by Bond podle vědců „potřeboval třetinu svého platu, aby mohl ve Francii pravidelně dobře večeřet“.

Pokud jde o Bondův plat, Fleming v roce 1955 v „Moonrakeru“ odhalil, že britský agent vydělával 1 500 liber ročně. V té době šlo tedy téměř o třiapůlnásobek průměrného ročního výdělku ve Spojeném království. Následný plat ekonomové odhadovali „na základě platu někoho ve stejné platové třídě jako Bond“.

Zisk tajného agenta by se do roku 2019 podle odborníků zvyšoval v průměru o 6,3 procenta ročně. Podle Bloombergu by tak platový růst udržoval krok se zvyšováním cen jídla.

Britský agent miluje francouzskou kuchyni

Další pracovní scénář počítal s tím, že by Bond mohl získat „rizikovou prémii“ nebo další zvýšení za roky ve službě. „I při vyšším platu by při současných směnných kurzech stále musel za večeři pro dva v období let 2002 až 2019 utratit 21 procent svého příjmu,“ napsali autoři.

Aby sestavili odhady, museli ekonomové hledat v knihách o agentovi 007 názvy restaurací. Celkem 23 z nich se nacházelo ve Francii a kromě dvou všechny figurovaly v průvodci Michelin. Poté použili ceny, které průvodce uvádí, aby vyčíslili, kolik Bondova strava stála.

Vzorek zahrnoval různé typy podniků, například vyhlášené francouzské restaurace L’Oustau de Baumanière a Le Grand Véfour, které měly tři michelinské hvězdičky. Ekonomové se však zaměřili i na bistra jako Le Galion v Mentonu, Chez André a Terminus Nord v Paříži nebo také La Rotonde v Nice.

Autoři studie uvedli, že je možné zmapovat cenu typického jídla pro vzorek asi 18 francouzských restaurací z roku 1953.

Reklama

Doporučované