Hlavní obsah

Agent GRU Čepiga prý řídil útěk exprezidenta Janukovyče na Krym

Viktor Janukovyč.Video: Jolana Humpálová, Reuters

 

Reklama

Podle investigativního novináře ze skupiny Bellingcat se měl jeden z Rusů, kteří údajně otrávili agenta Sergeje Skripala, podílet na útěku Viktora Janukovyče na Krym.

Článek

Podplukovník ruské vojenské rozvědky Anatolij Čepiga, který se měl pod krycím jménem Ruslan Boširov podílet na pokusu o otrávení bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii, řídil tajný útěk Viktora Janukovyče do Ruska. V ukrajinské televizi to dnes řekl novinář z investigativní skupiny Bellingcat. Bývalý ukrajinský prezident na jaře roku 2014 uprchl z Ukrajiny do Ruska, aby se ukryl před bouří protestů, která vyústila v prozápadní převrat.

Podle investigativního novináře Sergeje Kaněva Čepiga se svou speciální jednotkou převezl Janukovyče z jeho tehdejší rezidence Mežihirja u Kyjeva na Krym, který už tou dobou byl pod kontrolou Ruska. Právě za tuto operaci, kterou nařídil prezident Vladimir Putin, měl Čepiga dostat nejvyšší vojenské vyznamenání Hrdina Ruska. Spolu s Čepigou byl prý stejně odměněn i další účastník akce, bývalý Putinův bodyguard a nynější gubernátor Tulské oblasti Alexej Ďumin.

Čepiga podle dřívějších informací bojoval ve válkách v Čečensku a v proruském povstání na Ukrajině. Kreml na žádost novinářů údajně Čepigovu totožnost ověřoval, ale nemá o něm žádné informace. Britská policie Čepigu obviňuje, že letos v březnu spolu s komplicem Alexandrem Petrovem přiotrávil v jihoanglickém Salisbury Skripala a jeho dceru Juliji. Oba útok přežili.

Reklama

Doporučované