Hlavní obsah

Agenta FBI postřelilo kolečkové křeslo. Majitel domu s pastmi jako z Indiana Jonese líčil na prodejce realit

Foto: Surprise Police Department

Obviněný Gregory Rodvelt.

Reklama

Šestašedesátiletý muž čelí obvinění z útoku na pracovníka federálního úřadu poté, co jedna z pastí nastražených v jeho domě v americkém státě Oregon zranila agenta FBI. Podle žaloby šlo o „scénu jako vystřiženou z filmu Indiana Jones: Dobyvatelé ztracené archy”.

Článek

Oregonská média uvádí, že v domě Gregoryho Rodvelta v obci Williams čekaly na bezpečnostní jednotku nástrahy jako kruhová káď, která se měla po spuštění drátkového mechanismu u vchodových dveří převrátit na policisty, pásy z ostrými bodci nebo pasti běžně užívané k lovu zvířat.

Na místě zasahovali policejní pyrotechnici v doprovodu jednoho agenta FBI. Dům šestašedesátiletého muže měli prohledat po srpnovém upozornění realitního makléře na hrozící nebezpečí. U vchodu do prodávaného domu totiž podle britského serveru BBC narazil na ceduli s nápisem „chráněno improvizovanými zařízeními”.

Jednotka pyrotechniků se zvládla většině nastražených pastí vyhnout. Podle americké televizní stanice CBS News ale v domě čekalo také kolečkové křeslo s vlascem připevněným k výbušnému zařízení s náboji do brokovnice ráže 410.

Agent FBI toto zařízení spustil a po explozi utrpěl těžké poranění nohy. Přivolaná sanitka ho odvezla do 24 kilometrů vzdálené nemocnice v Grants Pass, ve které projektily z brokovnice v jeho noze odhalil rentgen. Detaily uvedl místní zpravodajský server Oregon Live.

„Bylo to skoro jako scéna vystřižená z filmu Indiana Jones: Dobyvatelé ztracené archy, ve němž herec Harrison Ford utíká před obrovským balvanem, který spustil po poškození nástražného zařízení,” píše se v žalobě podané proti Rodveltovi.

Gregoryho Rodvelta donutily podle serveru BBC místní úřady vzdát se jeho domu v roce 2016. Soud ho zažaloval a odsoudil do vězení za zneužívání nemohoucnosti jeho devadesátileté matky a nezákonnému nakládání s jejím majetkem.

Nyní se šestašedesátiletý Rodvelt nachází v arizonské věznici v okrese Maricopa County. Oregonský deník Mail Tribune píše, že současně stále čelí dalšímu obvinění z útoku v jiném případě ozbrojeného napadení. To se mělo odehrát v polovině srpna roku 2017 právě poté, co ho soud po jeho nastoupení do věznice v květnu na dva týdny propustil, aby se mohl připravit na předání nemovitosti realitní společnosti.

Reklama

Doporučované