Hlavní obsah

Agenti podle BIS pronikli přímo do Vrbětic. Zeman tvrdil, že to není jisté

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Miloš Zeman si dal týden na rozmyšlenou. A pak minulou neděli v projevu zpochybnil źávěry vyšetřování, že za výbuchem skladu ve Vrběticích jsou ruští agenti.

Reklama

Prezident tvrdí, že o přítomnosti ruských rozvědčíků v muničním skladu nejsou důkazy. Poslanci, kteří se seznámili s utajovanými materiály z vyšetřování, to ale jednoznačně popírají.

Článek

Na té větě postavil Miloš Zeman celý projev, při němž minulou neděli hovořil o podílu ruských agentů na útoku v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku.

„Mohu konstatovat, že ve zprávě BIS se uvádí, a tuto větu jsem si podtrhl, že neexistují důkazy ani svědectví, že by tito dva agenti byli ve vrbětickém areálu,“ prohlásil prezident poté, co si vzal na prostudování neveřejných materiálů z vyšetřování celý týden.

Celý článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Od toho pak Miloš Zeman odvinul další úvahy, které poté ocenila ruská média: jestli se podezření nepotvrdí, mohlo by jít podle prezidenta v celé kauze o zpravodajskou hru.

Podle policie však existují jasné, byť nezveřejněné důkazy, že za odpálením skladu plného munice skutečně stojí příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU. Utajovanou zprávu o tom předala minulý týden některým členům sněmovních komisí a výborů i Bezpečnostní informační služba (BIS).

Předseda sněmovní komise pro kontrolu BIS Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL k tomu jednoznačně říká, že podle materiálů dodaných kontrarozvědkou se ruští agenti v areálu vrbětického muničního skladu pohybovali. A to nedlouho před výbuchem.

„Z dokladů vyplývá, že v době, která předcházela výbuchu, v areálu byli,“ potvrdil Bělobrádek v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

A doklady o přítomnosti ruských agentů potvrzuje i předsedkyně poslaneckého výboru pro obranu Jana Černochová z ODS. Také tento výbor dostal od BIS na uzavřeném jednání přehled důkazů. „Lidé, kteří jsou s útokem spojováni, byli v inkriminovaných časech ve Vrběticích i v České republice. Byli jsme informováni o tom, jak přicestovali, kam cestovali dál, takže skutečně těch důkazů je celá řada,“ prohlásila Černochová.

Navíc Bělobrádek připomíná logiku věci: kdyby důkazy o přítomnosti agentů ve Vrběticích neexistovaly, obvinění by nebylo tak silné. Bylo by sice potvrzeno, že v říjnu roku 2014, kdy sklad firmy Imex Group začal hořet, trávili čas v Česku (to dokazují jejich přílety na falešné pasy nebo ubytování v ostravském hotelu), ale od toho by bylo ještě daleko propojit rozvědčíky Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu se zničením areálu.

„Nebyli na houbách“

Jaké důkazy BIS o pohybu agentů ve Vrběticích má, nechtěl Bělobrádek upřesnit.

„To samozřejmě nemůžu říct. Určitě tam ale Rusové nebyli na houbách. Celý ten dokument BIS byl velice kvalitně připravený a tvrzení jsou podložená,“ řekl Bělobrádek.

Je tedy zřejmé, že vyšetřovatelé musí mít v rukou nějaký hmatatelný důkaz - ne třeba jen svědectví někoho, kdo rozvědčíky mohl ve Vrběticích zahlédnout a později je poznal z fotografií. Jejich snímky oblétly svět v roce 2018, když vyšetřování v Anglii ukázalo, že právě Miškin s Čepigou se podíleli na otravě přeběhlého ruského agenta Sergeje Skripala.

Loni si pak česká policie informace od anglických kolegů propojila se šest let starým výbuchem ve Vrběticích, při němž zemřeli dva zaměstnanci skladu.

„Tyto dvě osoby můžeme spojit s událostmi výbuchu ve Vrběticích,“ potvrdil minulý týden Jiří Mazánek, ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Policisté tak teoreticky mohli získat snímky z bezpečnostních kamer, které byly v areálu umístěné u vjezdu. Novináři britského serveru Bellingcat už dříve zmapovali pohyb agentů GRU po Evropě na základě získaných dat mobilních telefonů. Je tedy možné, že se k těmto informacím dostali i čeští vyšetřovatelé. Mobilní telefon je možné i zpětně celkem přesně lokalizovat.

Podle společnosti Imex Group, která munici skladovala, se skutečně Miškin s Čepigou na podzim roku 2014 objednali k návštěvě ve Vrběticích.

Jak je to obvyklé u obchodníků se zbraněmi, nejprve poslali firmě kopie pasů - avšak jak dnes vědí kriminalisté, šlo o falešné dokumenty Moldávie a Tádžikistánu. Do Vrbětic ale v dohodnutém termínu nedorazili.

„Ano, požádali o vstup, a pak tam také vstoupili,“ řekl však poslanec Bělobrádek na základě seznámení s utajovanými materiály BIS.

Ovčáček: Prezident má pravdu

Nevyjasněné zůstává, z jakých poznatků tedy citoval prezident Zeman, když hovořil o tom, že proti agentům chybí důkazy.

Prezident v projevu řekl, že se jednalo o zprávu BIS. Kontrarozvědka ale kauzu veřejně nekomentuje. Hrad každopádně slova poslanců o přítomnosti Rusů ve Vrběticích zpochybňuje.

„Je veřejně známo, že nadále probíhá policejní vyšetřování případu. Probíhá-li policejní vyšetřování, nedává výrok pana Bělobrádka absolutně žádný smysl. Naopak vyjádření prezidenta republiky je plně v souladu se skutečností,“ odepsal na žádost o vyjádření prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Z jeho odpovědi však není jasné, proč by mělo mít větší váhu to, co tvrdí prezident - a menší naopak Bělobrádkova slova. Ani jak tahle úvaha souvisí s tím, že vyšetřování výbuchu stále běží.

Prezident v projevu také řekl, že kromě účasti ruských rozvědčíků existuje ještě jedna vyšetřovací verze: že výbuch způsobila neodborná manipulace s municí ze strany pracovníků skladu. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) i ministra vnitra Jana Hamáčka, kteří měli o kauze informace jako jedni z prvních politiků, je to nesmysl: vyšetřování podle nich jasně ukazuje na podíl ruských agentů.

I firma Imex Group vylučuje, že by dělostřelecká munice mohla vybouchnout nějakým nešetrným nakládáním. „Vojenská munice je vyrobena a testována tak, aby snesla velmi nešetrné zacházení i v době válečných konfliktů, mimo jiné i tím, že je ostřelována a musí snést i průstřely,“ řekl advokát firmy Radek Ondruš.

Vyšetřovatelům podle informací Seznam Zpráv skutečně chybí jeden důležitý dílek do skládačky tohoto případu. Nevědí, jak se Rusům podařilo založit požár a vyhodit sklad do vzduchu. Zaobírali se například možností, že agenti do skladu tajně umístili nášlapné výbušné zařízení, které pak nechtěně aktivovali dva zaměstnanci firmy Imex.

Na druhou stranu jsou si policisté jisti, že cílem ruského útoku byla munice, kterou si chtěl z Vrbětic odvézt bulharský obchodník Emilijan Gebrev. Munice pak měla putovat na Ukrajinu nebo do Sýrie - v obou zemích tehdy měli Rusové své strategické zájmy a nechtěli, aby se vojenský materiál dostal do rukou jejich protistraně.

Reklama

Doporučované