Hlavní obsah

Agenti s umazanou pusou

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Jsou kamery, které chtějí vidět víc, než jejich provozovatelé přiznávají.

Reklama

Článek

Jsme v absurdní situaci. Bezpečnostní informační služba tvrdí, že žádný sledovací systém nechtěla – a navíc je to prý tajné.

Včera jsem byl na takzvaném podání vysvětlení na Národním bezpečnostním úřadu. Jsem podezřelý, že jsem spolu se Seznam Zprávami mohl vyzradit utajovanou skutečnost v článku, který jsme publikovali třetího února tohoto roku. Jmenoval se „E-shop na dálniční známky byl zástěrkou pro tajný sledovací systém“.

V textu jsme dokázali, že v projektu na dálniční známky chtěla tajná služba fotit řidiče i s osádkou auta ve vysoké kvalitě a pak fotky ještě uchovávat. Fakticky by tak služba mohla mít přehled o tom, kam a s kým jezdíme. Mimochodem, chápu že po podobných informacích zpravodajci touží, ale o takovém omezení svobody ve slušné společnosti nemůže rozhodovat BIS sama, ale parlament. Tajná služba vše popřela a vydala vlastní tiskovou zprávu:

„BIS nepožadovala žádný sledovací systém. Bezpečnostní informační služba reaguje na dnešní článek redaktora Janka Kroupy na webu Seznam Zprávy pod titulkem E-shop na dálniční známky byl zástěrkou pro tajný sledovací systém. Musíme jednoznačně odmítnout toto absurdní tvrzení uvedené v titulku a v článku rozvedené na základě manipulativních tvrzení,“ stojí ve zprávě tajné služby.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Jenže jak jsem se včera dozvěděl, ve stejné chvíli, kdy BIS veřejně vše popírala, napsala podání na Národní bezpečností úřad, že systém byl utajený a jeho popsáním jsme vyzradili utajované informace.

Tím jsme se dostali do absurdní situace. Žádný sledovací systém prý nechtěli, navíc je to tajné.

Nezlobme se na rozvědčíky, že občas zalžou. Nemohou si pomoci, navíc to v některých případech mají výslovně povoleno zákonem. Na pováženou ale je, že čeští agenti lžou stejně naivně, jako když dítě s modrou pusou zatlouká, že ty borůvkové lívance snědlo.

Reklama

Doporučované