Hlavní obsah

Agentura funguje dobře, ale postrádám vizi, říká nástupce Hniličky

Foto: Josef Mačí

Nový šéf Národní sportovní agentury Filip Neusser.

Reklama

Nový předseda Národní sporotvní agentury Filip Neusser chce pokračovat v práci svého předchůdce Milana Hniličky. Ve vedení agentury ale postrádá vizi.

Článek

Transparentnost. Slovo, které znělo nejčastěji jak při zakládání Národní sportovní agentury (NSA) a jejím startu, tak i nyní při výměně v čele ústředního sportovního orgánu.

„Říkám předem všemi, že budu vždy prosazovat demokratické principy a transparentnost,“ předeslal Filip Neusser, nový předseda NSA.

Neusser byl vládou jmenován vládou v pondělí, tedy v ten samý den, kdy jeho předchůdce Milan Hnilička oznámil rezignaci. Zdůvodnil ji nedostatkem času pro rodinu a naopak odmítl spojení s nálezy veřejnosprávní kontroly Ministerstva financí, která upozornila na celou řadu provinění a netransparentních kroků.

Seznam Zprávy popsaly, že kontroloři vyčítali agentuře chyby v dotacích, slabou kontrolu vyplácených peněz, provozní problémy nebo nezákonnou smlouvu s externí firmou Moore Czech Republic na zpracování žádostí. Agentura tak zadávala soukromé firmě práci, kvůli které vůbec vznikla. Závěry kontroly ale nový předseda nechtěl komentovat.

„Jsem tu první den. Od rána předáváme základní agendu. Předpokládám, že se se vším seznámím, dejte mi akorát čas. Samozřejmě o auditu vím, monitoruji ho z médií, ale musím se s ním seznámit,“ řekl pouze Neusser.

Neusser: Postrádám vizi

Jaký má ale nový předseda plán?

Sportovní hantýrkou to bylo střídání „post za post“, tedy nejen předseda za bývalého předsedu, ale i brankář za brankáře. Zatímco Hnilička byl veleúspěšným gólmanem na ledě, jeho nástupce Neusser byl strážcem světové třídy v pozemní variantě hokeje.

To samé ale platí i pro fungování agentury. Podle Neussera je nutné navázat na dobrou práci, kterou Hnilička v čele agentury odvedl.

„Chci poděkovat Milanu Hniličkovi, a myslím to naprosto upřímně a vážně, protože pro český sport odvedl spoustu skvělé práce a jsem přesvčeden o tom, že všichni sportovci mu, ale samozřejmě nejen jemu, musí být vděční za to, že Národní sportovní agentura vznikla,“ poděkoval Neusser svému předchůdci.

Kdo je Filip Neusser

Bývalý vynikající brankář pozemního hokeje. Dlouhá léta působil v zahraničí, v Anglii slavil dva mistrovské tituly. Šest let byl místopředsedou Českého svazu pozemního hokeje. Svaz v posledních letech zastupoval na plénu Českého olympijského výboru, do jehož čela se chystal kandidovat. Byl zastupitelem městské části Praha 3. Jako místopředseda představenstva působil například v Technické správě komunikací hlavního města Prahy.

Žádné zemětřesení ve veledůležité organizaci, která rozděluje miliardy do českého sportu, se tak nedá očekávat. I když podle serveru Lidovky.cz chystá nový předseda uspořádat výběrové řízení na pozice místopředsedů. Už před příchodem Neussera došlo k výměně na místopředsednických postech podle přání premiéra Andreje Babiše (ANO). Nová místopředsedkyně Soňa Bergmannová v minulosti pracovala dokonce přímo v Agrofertu. A s premiérem byl delší čas ve spojení i Neusser. Orientační schůzka k jeho angažmá v čele agentury proběhla už minulý týden, definitivní pak v pondělí před jednáním vlády.

„Mou prioritou nebudou pouze svazy, ale zkrátka abychom prostředky dostali do malých obcí, k sportovcům, pokračovat ve výzvě Můj klub a zároveň třeba co nejrychleji vypsat program Kabina,“ upřesnil Neusser.

V programu Můj klub letos Národní sportovní agentura vyplácí přes 1,6 miliardy korun přímo mládežnickým oddílům. Prostřednictvím dotační výzvy Kabina by mělo v každé obci do tří tisíc obyvatel přistát 800 tisíc korun na drobné projekty, třeba rekonstrukci zázemí u hřišť.

„Postrádám nějakou vizi, dlouholetou koncepčnost. To bych ale dokázal zrealizovat až prostřednictvím dalších dotačních programů na rok 2022 a dál,“ vyčítá nejasný směr českého sportu Neusser.

„Předpokládám, že do několika týdnů bych představil svou konkrétní představu,“ dodává.

Zatím se struktura dotací od přechodu agendy z Ministerstva školství na Národní sportovní agenturu totiž změnila jen kosmeticky. Vyjma covidových programů byla pouze výzva Provoz a údržba vyčleněna z programu Můj klub a chystá se již zmíněná Kabina.

Ještě v letošním roce by případně mohl vzniknout nový dotační program na restart sportování dětí.

„Jako Národní sportovní agentura sice nemůžeme rozhýbávat děti, ale můžeme poslat prostředky tam, kde bude potřeba. Je také možné uvažovat o vypsání nového programu právě na podporu tohoto,“ upřesnil Neusser.

Ve sporu bafuňářů

Zajímavé mocenské přelevání se ale odehrává na sportovní politické scéně. Neusser je totiž velkým kritikem šéfa Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala, kterého chtěl při plánovaných volbách vyzvat na souboj o předsednický post.

V tom měl podporu jeho dalšího velkého kritika Miroslava Jansty z České unie sportu. Oba velcí hybatelé české sportovní scény si nemohou přijít na jméno. Jejich spor navíc umocnila dotační kauza z roku 2017, kde jsou ČUS a Miroslav Jansta obžalováni z manipulace se státní dotacemi.

Neusser se nyní uprostřed těchto půtek sice musí vzdát kandidatury do čela ČOV, ale jako předseda Národní sportovní agentury se v hierarchii dostane ještě nad Kejvala, který mimochodem stále čeká na vyplacení dotací od NSA. Nový předseda bude naopak v úzkém spojení s Janstou a ČUS, která s Národní sportovní agenturou jako největší zastřešující sportovní organizace spolupracuje například při vyřizování dotačního řízení v programu Můj klub.

„Jestli se pan Kejval má bát o svůj příspěvěk, tak zněla otázka? Já si myslím, že nikdo ze sportovního prostředí se nemusí obávat, že bych se někomu mstil. Předpokládám, že se s panem Kejvalem tento týden potkáme a řekneme si, jak jsme na tom,“ dodává Neusser.

Reklama

Doporučované