Hlavní obsah

Agentuře zbudou stamiliony, dotace Spartě či Slavii uhradí ministerstvo

Foto: Profimedia.cz

Dotační pomoci od státu by se mělo dostat i velkým fotbalovým klubům, jako jsou třeba pražská Sparta či Slavia. Snímek je z jarního derby.

Reklama

Program COVID - Sport 2 na úhradu škod, jež utrpěl český profesionální sport, se měl u ministerstva průmyslu proplácet z peněz přesunutých z Národní sportovní agentury. Došlo ke změně, 825 milionů smí agentura užít jinak.

Článek

Ušetřené peníze by měly být použity k restartu českého sportu v roce 2021. „Většina z těchto financí půjde do úplně nového dotačního programu Provoz a údržba, který tu poslední tři roky nebyl. Díky tomu bude možné pomoci sportovním areálům, halám či stadionům, které jsou v současné vlně opět zavřené,“ vysvětluje Jakub Večerka, mluvčí Národní sportovní agentury.

Ale pojďme si to pro větší přehlednost rozplést pěkně postupně. Rok 2020 přinesl celosvětovou pandemii a vládní protiepidemická opatření zasáhla, obvykle negativně, prakticky všechna odvětví života společnosti, včetně sportu.

Už na jaře na vládě vyjednal Milan Hnilička, šéf Národní sportovní agentury, miliardu korun na alespoň částečnou úhradu škod způsobených „covidovými“ opatřeními právě sportovnímu prostředí.

V rámci programu COVID - Sport, který byl určen sportovním spolkům, svazům či jednotám, se však agentuře podařilo rozdělit jen 129 milionů korun. Program byl vypsán pro subjekty, které provozují nebo si pronajímají sportoviště, případně pořádají sportovní akce. V řadě případů ale tyto subjekty čerpaly za tímto účelem už předtím dotační pomoc od města či kraje. I z toho důvodu zbylo v Hniličkově agentuře z původní miliardy ještě 871 milionů korun.

Covidové dotace do sportu v číslech

Jednu miliardu korun dostala Hniličkova agentura na program COVID - Sport.

V něm bylo vyplaceno 129 milionů korun.

Na program COVID - Sport - podpora sportovních soutěží je určeno 46 milionů korun.

Z původní miliardy pro NSA tak zbývá 825 milionů korun, které agentura smí použít v příštím roce.

Dalších 500 milionů korun do sportu stát nasměruje prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu v rámci dotačního programu COVID - Sport 2. Ten je určen pro obchodní společnosti, ať už pro profesionální kluby nebo pro pořadatele sportovních akcí, které se kvůli protiepidemickým opatřením nemohly letos uskutečnit.

O alespoň částečnou náhradu škod, způsobených zejména vynuceně prázdnými hledišti stadionů, se však postupně stále hlasitěji hlásili i zástupci profesionálního sportu.

Vláda proto schválila program COVID - Sport 2, který dostalo za úkol vypořádat Ministerstvo průmyslu a obchodu řízené Karlem Havlíčkem. A to proto, že Hniličkova agentura smí dle zákona dotovat jen spolky, zatímco Havlíčkův úřad i obchodní společnosti.

Určeno bylo, že se v programu COVID - Sport 2 objeví 500 milionů korun. A dlouhodobě bylo prezentováno, že tato suma bude za tím účelem přesunuta na účty Ministerstva průmyslu a obchodu z Národní sportovní agentury. A to z 871 milionů korun, které tam z původní „sportovně-covidové“ miliardy zbyly po vypořádání programu COVID - Sport.

Všechno je ale na poslední chvíli jinak. „Oněch 500 milionů na COVID - Sport 2, které má Ministerstvo průmyslu a obchodu k dispozici pro sportovní kluby, jež jsou obchodními korporacemi, jsou finance navíc, nejdou z programu COVID - Sport,“ upřesňuje Jakub Večerka, mluvčí Národní sportovní agentury.

Zrušení superhrubé mzdy vize nabourá

Původně tedy agentura dostala od Babišovy vlády na „covid“ miliardu. V programu COVID - Sport vyplatila oprávněným žadatelům 129 milionů. Nyní počítá s tím, že ještě 46 milionů rozdělí v rámci programu COVID - Sport - Podpora sportovních soutěží, což je zjednodušeně řečeno COVID - Sport 2 pro kluby, které hrají profesionální či poloprofesionální soutěže, ale samy mají statut spolků. Týká se to zejména florbalových či futsalových klubů.

Z původní miliardy tak tedy pořád ještě zbude 825 milionů. „Schválením vlády je použijeme na restart sportu v roce 2021,“ říká mluvčí agentury. Většina financí bude podle něj použita na nový program Provoz a údržba.

Hniličkova agentura počítala s tím, že na příští rok bude moci rozdělit do sportu 11,8 miliardy korun. Poté, co Sněmovna rozhodla o zrušení superhrubé mzdy, a státu tak ubude 130 miliard v příjmové složce, lze ale očekávat celkovou redukci prostředků pro sport. Z letoška ušetřených 825 milionů se tak může velmi hodit.

Aktuální je teď ale program COVID - Sport 2, po kterém dlouho volaly velké kluby z profesionálních soutěží. Vláda rozhodla, že se podpory dočkají fotbalové a hokejové kluby ze dvou nejvyšších mužských soutěží těchto sportů. A dále zástupci basketbalu, volejbalu a házené, vždy kluby z nejvyšších soutěží mužů i žen. Dodatečně se dostalo i na florbal a futsal.

Když si Národní sportovní agentura zjistila statut všech klubů, kterých se to týká, tedy účastníků těchto profesionálních nebo poloprofesionálních soutěží, zjistila, že jde v 80 případech o obchodní společnosti, dalších 74 klubů pak spadá do neziskového sektoru.

Platí, že 80 obchodních společností může žádat o dotaci u Ministerstva průmyslu a obchodu v rámci programu COVID - Sport 2. A 74 klubů, jež jsou spolky, pak u Národní sportovní agentury, pro ně je program COVID - Sport - Podpora sportovních soutěží.

Klubům z jednotlivých lig určili dotační strop

Velké fotbalové kluby typu Sparty, Slavie či Viktorie Plzeň jsou obchodními společnostmi, stejně jako všichni další účastníci I. a II. fotbalové ligy. Jejich případné dotační žádosti tedy jsou či budou směřovány do programu COVID - Sport 2.

V jeho propozicích je určeno, že klub nejvyšší fotbalové a hokejové soutěže může z tohoto dotačního programu obdržet nejvýše 12,5 milionu korun. Jestli si někdo z nich alespoň na tento „strop“ sáhne, není jasné.

Pro druholigové soutěže v těchto sportech, stejně jako pro kluby z halových míčových sportů, jsou určeny nižší maximální částky, jež mohou z programu čerpat (viz infobox).

Maximální částky, jež mohou kluby čerpat z COVID - Sport 2

Částky jsou uvedeny v milionech korun. Jde o maximální sumu, kterou může čerpat jeden klub z příslušné soutěže.

Fotbal I. liga: 12,5, II. liga: 2,25

Hokej extraliga: 12,5, druhá nejvyšší soutěž: 2,25

Basketbal muži: 1,25, ženy: 1,25

Volejbal muži: 0,75, ženy: 0,75

Házená muži: 0,75, ženy: 0,75

Na rozdělení mezi kluby, které jsou obchodními společnostmi a hrají tyto profesionální či poloprofesionální soutěže, je v programu COVID - Sport 2 připraveno 425 milionů korun.

Dalších 75 milionů je určeno pro obchodní společnosti, které tratily na tom, že kvůli vládním opatřením nemohly v tomto roce uspořádat velkou sportovní akci. Tady je na jednoho zklamaného pořadatele neuskutečněné akce vyčíslen dotační „strop“ částkou 10 milionů korun. Žádat o dotaci může ten, kdo vykáže minimální ztrátu alespoň jeden milion korun.

Zatím přišlo 50 žádostí, výzva končí 7. prosince

K pátku 20. listopadu platilo, že si o dotaci v rámci programů COVID - Sport 2 nebo COVID - Sport - Podpora sportovních soutěží požádalo u Ministerstva průmyslu a obchodu, případně u Národní sportovní agentury, celkem 50 subjektů. „To jsou žádosti, které jsou buď podané, nebo je vidíme v systému mezi rozpracovanými a skoro hotovými,“ říká Jakub Večerka, mluvčí Národní sportovní agentury.

„Dotační výzva je jednokolová, to znamená, že nemůžeme rozdělovat finance, dokud výzva neskončí, což je stanoveno na 7. prosince 2020,“ dodává.

Milionářské platy některých fotbalistů stát v plné výši rozhodně saturovat nebude. O státní pomoc lze u platu či měsíční odměny pro jednu osobu z klubu žádat jen do výše 50 000 korun, a to ještě musí polovinu z toho uhradit klub. Takže na jednu měsíční odměnu fotbalisty, hokejisty, házenkáře a podobně může stát přispět nejvýše částkou 25 000 korun.

Zároveň se ale celková dotace na klub musí vejít do limitu určeného příslušné sportovní soutěži. A uspokojení všech uznaných žádostí od obchodních společností ze sportovní sféry, včetně pořadatelů neuskutečněných sportovních akcí, se pak celkově musí vejít do sumy 500 milionů korun.

„Očekáváme, že vyčerpána bude většina dotačních prostředků, ne-li všechny,“ říká Jakub Večerka z Národní sportovní agentury, která Ministerstvu průmyslu a obchodu s programem COVID - Sport 2 pomáhá.

A kdy kluby dotační příspěvky dostanou? „Stoprocentně je musí dostat do konce roku 2020, protože se jedná o peníze z rozpočtu roku letošního. Naším cílem je, aby kluby dostaly peníze ještě před Vánoci,“ zakončuje Večerka.

Reklama

Doporučované