Hlavní obsah

Agentury EU zůstanou na Západě, Češi ani Slováci neuspěli

Česko a Slovensko usilovaly o to, aby budoucí sídla prestižních institucí po brexitu byla u nich (video: AP).

 

Reklama

Evropská agentura pro léčiva se přestěhuje z Londýna do Amsterodamu, o bankovní agenturu se pak utkají Dublin a Paříž.

Článek

Po odchodu Velké Británie z Evropské unie se Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) přestěhuje do Amsterodamu. O tom, že nizozemská metropole porazila severoitalský Milán, podle ČTK rozhodlo až losování. Třetí kolo tajné volby 27 zemí totiž skončilo nerozhodně, jeden stát se zdržel.

Už v prvním kole volby překvapivě vypadla Bratislava, která byla počítána mezi favority rozhodování o novém sídle významné agentury s 900 zaměstnanci.

Vzhledem k neúspěchu Slovenska se zdálo, že by mohly stoupnout šance partnerské Prahy získat alespoň sídlo menšího Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA). Ani Češi, kteří si spolu se Slováky kandidatury vzájemně podporovali, však neprošli prvním kolem. Agentura se z Londýna přestěhuje buď do irské metropole Dublinu, nebo do Paříže.

Východoevropské země razily postoj, že rozdělení agentur po brexitu by mělo být „zeměpisně spravedlivé“ mezi města na západě EU a metropole novějších členských států unie. Kromě Prahy se o EMA ucházela ještě polská metropole Varšava.

„Netajíme zklamání nad tím, že naše kandidatura neuspěla navzdory vynikající nabídce, kterou jsme ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví předložili,“ citoval list Denník N mluvčího slovenského ministerstva zahraničí Petera Suska.

Reklama

Doporučované