Hlavní obsah

Video: Další pohroma pro včely. Ničí je predátor, obří sršeň mandarínská

Roj dokáže zničit úl během pár hodin. Sršně jsou dlouhé zhruba 5 centimetrů a jejich vícenásobné bodnutí může člověka dokonce i zabít.Video: AP

 

Reklama

Američtí vědci potvrdili výskyt sršně mandarínské na území USA. Tento druh je přezdívaný jako vraždící sršně a dokáže zlikvidovat celé populace včel medonosných.

Článek

Podle BBC se tento druh objevil na území Severní Ameriky už v srpnu 2019, konkrétně v Kanadě. V prosinci téhož roku pak hlásili vědci výskyt ve státě Washington, který aktuálně patří k nejvíce zasaženým.

Vědci teď tento jedovatý blanokřídlý hmyz loví a doufají, že se jim podaří druh vymýtit dříve, než vyhladí tamní medonosné včely. K obavám je důvod: sršeň mandarínská dokáže včelí úly zcela zničit během pár hodin.

Odborníci z Washingtonské univerzity popsali, že sršně jsou dlouhé zhruba 5 centimetrů a jejich vícenásobné bodnutí může člověka dokonce i zabít. Primárně na něj neutočí, ale podle deníku The New York Times způsobí jejich bodnutí zhruba 50 úmrtí za rok, převážně v Japonsku.

Jak se tento agresivní druh dostal do Ameriky, si vědci nejsou jistí. Nejpravděpodobnějším vysvětlením je mezinárodní nákladní doprava.

Jak cituje CNN mluvčího Washingtonské univerzity Setha Truscotta: „Napadají včelí úly, zabíjí dospělé včely a požírají včelí larvy a kukly.“ Rychlost, jakou klesá populace včel v zemi, je podle něj alarmující.

Úřady už spustily aplikaci a nabádají občany, aby jejím prostřednictvím každý výskyt okamžitě hlásili.

Obavy, že se zabijácké sršně dostanou do Česka, neskrývají ani tuzemští včelaři. Pro zdejší včelstva by to byl další problém k těm, s nimiž se už potýkají: nemoci, pesticidy a nedostatečná výživa.

Podívejte se v úvodním videu, jak tito hmyzí predátoři vypadají.

Reklama

Související témata:

Doporučované