Hlavní obsah

Agrochemické Babišovo impérium na nákupech. Loni Agrofert utratil dvě miliardy za média

Dotace pro Agrofert převýšily čistý zisk. A zadlužení u bank extrémně narostlo.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Výroční zpráva odkryla pár tajemství. Kolik stály časopisy jako Rytmus života nebo kdo oficiálně ovládá Agrofert.

Článek

Ovládající osobou holdingu Agrofert je Zbyněk Průša. Černé na bílém to stojí na straně 19 ve výroční zprávě agrochemického impéria, které vložil premiér Andrej Babiš před dvěma lety do svěřenských fondů. Průša je předsedou představenstva Agrofertu a zároveň správcem svěřenského fondu AB private trust I, v němž je zaparkovaných 90 procent akcií holdingu.

Firma tak oficiálně odporuje zjištěním auditorů Evropské komise, kteří došli k závěru, že Andrej Babiš i po vložení Agrofertu do fondů je stále tím, kdo má podstatný vliv na chod firmy. A tudíž je ve střetu zájmů jako politik mající vliv na eurofondy a byznysmen, který z nich čerpá. I proto má Česko podle předběžných závěrů vrátit minimálně 450 milionů, které získalo primárně z operačních programů ministerstev průmyslu a životního prostředí.

Pohled do výroční zprávy, kterou Seznam podrobně prostudoval, nabízí ale odhalení podstatnějších „tajemství“. Jak už jsme popsali, ukazuje zvyšující se závislost holdingu jak na dotacích, jejichž načerpaná suma převyšuje výši zisku, tak na bankách, jimž už holding dluží 43 miliard korun.

Mimochodem, vyšší zadlužení ve výroční zprávě zdůvodňuje Agrofert vyššími investicemi do inovací nebo akvizicemi nových firem.

A právě v této oblasti odhaluje další tajemství. Klíčovým nákupem agrochemického komplexu totiž v minulém roce nebyly další zemědělské podniky nebo chemičky, ale média. Konkrétně mediální divize Agrofertu, do níž spadá především Mafra vydávající deníky MF Dnes a Lidové noviny, posílila o vydavatelský dům Bauer Media.

Transakci, jejíž hodnotu až doposud obě strany obchodu tajily, schválil antimonopolní úřad loni v listopadu. A ve výroční zprávě se i dočteme, na kolik vyšla. Pořizovací cena se vyšplhala na 1,95 miliardy korun. Na tolik si prodávající německá skupina Bauer Media Group cení své časopisy jako Rytmus života, Chvilka pro tebe nebo Cosmopolitan či Harper‘s Bazaar.

Ostatně dočteme se také, kolik nově pořízené firmy přinesly, co se tržeb i zisku týče. Konkrétně na tržbách přinesly do „rodinné“ pokladny 430 milionů a zisk ve výši jednoho milionu. Obojí se trochu rozplyne v celkové sumě tržeb ve výši 157 miliard korun a oproti minulým letům hubeného zisku 1,67 miliardy korun.

Jen pro srovnání: o rok dříve, tedy v roce 2017, nakupoval Agrofert spíše ve svém tradičním rajonu. V Polsku či Německu skupoval pekárny a chemičky, přikoupil ale také český Ticketportal. Tehdy pořizovací cena akvizic byla 1,2 miliardy korun.

Tržby roku 2017 byly pak na zhruba stejné úrovni jako loni, ale zisk dosáhl 4,5 miliardy korun.

Reklama

Doporučované