Hlavní obsah

Agrofert bez majitele. Česko kvůli Bruselu „připravilo“ Babiše o firmu

Foto: Vojtěch Veškrna

Desítky milionů dotací pro firmy z Agrofertu obhájily české úřady díky tomu, že Andreje Babiše na čas „vyhodil“ z vlády Bohuslav Sobotka.

Reklama

Exkluzivně na webu Seznam Zprávy: kompletní překlad závěrečné auditní zprávy Evropské komise o střetu zájmů českého premiéra.

Článek

Kdo vlastní (a tím pádem ovládá) Agrofert? Klíčová otázka, která se opakovaně objevuje v závěrečné auditní zprávě Evropské komise, která se primárně zabývá střetem zájmů premiéra Andreje Babiše. Ve zhruba 240stránkovém dokumentu, jehož profesionální překlad Seznam Zprávy připravily, zaznívá v námitkách českých úřadů i překvapivá odpověď. Nikdo.

Píší to v námitkách k projektům dvou společností z rodiny Agrofert – Wotan Forest a Navos. Podle předběžné zprávy chtěli auditoři podporu těmto firmám zrušit kvůli prokázanému střetu zájmů českého premiéra.

„Z právního hlediska bylo tedy nutné dojít k závěru, že společnosti Wotan Forest a Navos jsou vlastněny společností Agrofert, a.s., a tato společnost (její akcie) není vlastněna nikým (neexistuje žádný vlastník v podobě fyzické osoby), protože akcie společnosti Agrofert jsou majetkem vyčleněným ve svěřenském fondu a dle občanského zákoníku není tento majetek vlastněn žádnou osobou,“ vysvětlují ministerští úředníci v námitce s pořadovým číslem 159.

Celou přeloženou závěrečnou zprávu auditorů si můžete projít v galeriích níže. Prvních zhruba 70 stran se věnuje výhradně střetu zájmů Andreje Babiše.

+72

Podle výkladu českých úřadů pak také nemůže být svěřenský fond ovládanou osobou. Což ve svém důsledku znamená, že Andrej Babiš nemůže být v žádném střetu zájmů, i kdyby vliv v Agrofertu nadále vykonával. Což mimochodem v pasáži o střetu zájmů i česká strana uznává, že vliv v agrochemickém koncernu mít může.

Auditoři konkrétně u těchto dvou projektů s dotací z evropských peněz ve výši 86 milionů korun ustoupili. Ale ne proto, že by přijali tezi, že Agrofert nemá žádného vlastníka. Znovu totiž připomínají, že již na předešlých stranách vyargumentovali, že převod koncernu do svěřenských fondů byl jen krycí manévr. Dokládají to jednak nastavením fondů včetně toho, že jednou z klíčových osob v nich je Monika Babišová. A jednak i konstrukcí, že podle nich samotný vznik fondů je neplatný.

Veřejné peníze pro Wotan Forest a Navos se českým úřadům podařilo obhájit díky tomu, že Andreje Babiše na čas „vyhodil“ z vlády Bohuslav Sobotka. Díky rozkolu z roku 2017 nebyl Babiš několik měsíců ve veřejné výkonné funkci, a tudíž se neproviňoval proti pravidlům o střetu zájmů.

Druhá a nejhutnější část závěrečné auditní zprávy (níže v galerii) se vypořádává s jednotlivými českými dotačními programy a projekty firem z koncernu Agrofert. Mezi jinými i s proslulým „hedvábným“ toustovým chlebem.

+153

Zpět ale ještě k vlastnictví Agrofertu. Sama společnost uvádí jako svého konečného vlastníka Zbyňka Průšu. Ten je aktuálně šéfem představenstva Agrofertu a především správcem jednoho ze dvou svěřenských fondů, v nichž je vložen Agrofert. Konkrétně toho s pořadovým číslem I, v němž je 90 procent akcií koncernu. Druhým svěřenským správcem fondu AB private trust II je právník Alexej Bílek. Ten je tak konečným vlastníkem zbylé části majetku Andreje Babiše. Tedy deseti procent Agrofertu a holdingu SynBiol, v němž je třeba známá společnost Hartenberg Capital, která se hojně věnuje zdravotnickému byznysu.

Že je Průša konečným vlastníkem, stojí černé na bílém například v nejčerstvější výroční zprávě Agrofertu. A také je to tak zapsáno v české Evidenci skutečných majitelů, kam firmy musejí své konečné vlastníky uvádět kvůli přístupu k veřejným zakázkám.

Aby to bylo ještě komplikovanější, ve slovenské obdobě rejstříku konečných vlastníků je zapsán jako vlastník a příjemce konečných výhod Andrej Babiš.

Právě na základě toho mimochodem podávala nezisková organizace Transparency International podnět do Bruselu, aby si unijní auditoři posvítili na střet zájmů českého premiéra.

Ti konstatovali opakovaně i po výtkách českých úřadů k předběžné verzi auditu, že Andrej Babiš pravidla o střetu zájmů porušuje, a jeho firmy by tak měly buď vrátit už vyplacené dotace, nebo neobdržet přislíbené, ale ještě neodeslané. Jde přitom o stamiliony korun.

Konkrétní kroky, jak má stát s auditními zjištěními naložit, popisují auditoři v závěrečné pasáži své konečné zprávy. Její překlad si projděte níže v galerii.

+15

Premiér Babiš závěry auditu opakovaně odmítl. Podle jeho verze ve střetu zájmů není, protože vyhověl českým zákonům (lex Babiš). Česko podle něj kvůli záležitosti nepřijde o žádné peníze z evropských zdrojů. „Předpokládám, že Česká republika se bude proti nesmyslnému vykládání českého práva Bruselem bránit i nadále. A úspěšně,“ citovala Babiše agentura ČTK.

Postoj holdingu Agrofert je Babišově reakci velmi podobný. Jakákoliv pochybení dlouhodobě odmítá a vyjádření auditorů hodlá podrobit pečlivému zkoumání. Hrozí proto také, že se obrátí na soudy.

Z hlediska Evropské komise je ale v podstatě vyřešeno. Zpráva je definitivní a jediné, o čem se nyní bude jednat, jsou výše takzvaných korekcí neboli „pokut“ za špatné rozdělování fondů. Tam může ještě Česká republika dopad premiérova střetu zájmů, který by nyní skončil na bedrech daňových poplatníků, zmírnit.

Reklama

Doporučované