Hlavní obsah

Agrofert je bez evropských dotací, desítky milionů ale dostane od státu

Ilustrační foto

Reklama

Evropský komisař Oettinger potvrdil, že holding Agrofert dočasně přijde kvůli napojení na premiéra Babiše o evropské peníze. První miliony, které ale Česko Agrofertu vyplatí ze svého, připustila ministryně Schillerová.

Článek

Poprvé za svou politickou kariéru Andrej Babiš doopravdy narazil na skutečnost, že zároveň patří mezi největší tuzemské podnikatele. Zatímco v Česku „problém“ jménem Agrofert Babiš jako jeho majitel vyřešil v souladu s novým českým zákonem tak, že obří holding převedl do svěřenského fondu, pro Evropskou unii je takové řešení málo.

„Jsme hluboce znepokojeni, že Česko nenaplňuje článek 61 nových evropských finančních pravidel (popisující nepřípustný střet zájmu politiků/podnikatelů, pozn. red.), a to s odkazem na konflikt zájmu českého premiéra a jeho vazeb na skupinu Agrofert," píše se v rezoluci, pro kterou zvedlo ruku 434 europoslanců z 545 přítomných.

A nejen to. Evropští poslanci rovněž žádají, aby Evropská komise jako unijní „pokladník“ přestala Agrofertu proplácet „do úplného vyjasnění a vyřešení“ Babišova střetu zájmu evropské dotace.

Stopka pro Agrofert nebo celé Česko?

To ve středeční debatě na plénu europarlamentu přislíbil i komisař pro rozpočet Günter Oettinger. „My jsme také v našem dopise (české vládě) řekli, že pokud situace nebude z našeho pohledu vyjasněna, nebude vyjasněn střet zájmů a situace nebude uspokojivá, nemáme v úmyslu žádné prostředky vyplácet," znělo pro mnohé překvapivě ostré rozhodnutí.

Stále však není zcela jasné, zda se přerušení toku evropských peněz má týkat pouze firem spadajících pod Agrofert, nebo dotací pro české podnikatele celkově. Babiš, stejně jako ministryně financí Alena Schillerová a šéfka resortu pro místní rozvoj Klára Dostálová během dne ubezpečili, že se jedná jen o dotace pro holding. Na doplňující otázku, o jaké informace se opírají, když to komisař Oettinger Agrofert ve svém vystoupení nezmiňoval, však během dne nikdo z nich už nereagoval.

Jasno nemají ani čeští europoslanci. Stanislav Polčák uvedl, že z kanceláře šéfky Kontrolního výboru Evropského parlamentu Ingeborg Grässleové obdržel informaci, že k zastavení plateb z evropského rozpočtu dochází ve vztahu k celé České republice. „Požádal jsem Komisi o potvrzení. Byl by to bezprecedentní krok a jen stěží uvěřitelné poškození zájmů ČR ze strany jejího premiéra,“ řekl Polčák.

Co nedá Brusel, zaplatí česká kasa

Ministerstvo financí už ve čtvrtek ráno rozhodlo, že až do odvolání o jejich proplácení nebudou unii vůbec žádat. „Platební a certifikační orgán Ministerstva financí rozhodl, že nebude žádosti o platby spojené s Agrofertem zasílat Evropské komisi k proplacení,“ napsalo ministerstvo do tiskové zprávy.

Zároveň ovšem nedalo pokyn, aby se žádosti o dotace přestaly Agrofertu proplácet z českého rozpočtu.

Praxe je totiž taková, že členský stát napřed vyplatí dotace ze svého a následně peníze nárokuje u Evropské unie. Takový postup má zajistit, aby členské státy postupovaly při udílení dotací v souladu s celoevropskými pravidly. V opačném případě jim unie peníze nedá.

První miliony, které Česko Agrofertu vyplatí ze svého, připustila ministryně Schillerová. Zatím její resort po začátku srpna vyplatil společnosti patřící pod koncern zhruba tři miliony korun. „Peníze nebude resort požadovat po EU,“ řekla deníku N. Do konce roku takto vyplatí Agrofertu zhruba 33 milionů korun. Jde o peníze na rozvojové projekty, na které nevzniká automatický nárok.

Přes miliardu na pole a zvířata?

Větší část dotací, které Agrofert pobírá, jsou však takzvané nárokové dotace na zemědělskou půdu a zemědělská zvířata. Ty žadatelé získávají automaticky pouze při splnění daných podmínek (musí se o půdu a zvířata starat předepsaným způsobem).

Ze dvou miliard, které Agrofert získal z unie jen za minulý rok, tvořily nárokové dotace zhruba 1,2 miliardy korun. Pokud ani tyto peníze unie Česku dodatečně neproplatí, půjdou z kapes českých daňových poplatníků.

Na dotaz Seznamu, zda se přerušení žádostí o evropské peníze pro Agrofert bude týkat právě i nárokových zemědělských dotací, ministerstvo do večera nereagovalo.

Sám premiér situaci komentoval až během čtvrtečního odpoledne. „Na pondělní vládě už možná přijmeme nějaké opatření, abychom vyšli vstříc Evropské komisi. Jsem přesvědčen, že se to vysvětlí,“ řekl během jednání Evropské rady v Bruselu Babiš.

Podívejte se, jak Agrofert čerpal dotace a kolik dluží bankám:

Jak Agrofert čerpal dotace a kolik dluží bankám.Video: Redakce Seznam

Reklama

Doporučované