Hlavní obsah

Agrofert může vracet stovky milionů. „Přijde čas, kdy se na něj zaklekne,“ věří Babišův exnáměstek

Dvě minuty z Výzvy s Ondřejem Závodským: O auditu Evropské komise ke střetu zájmů premiéra Babiše.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle předběžné zprávy Evropské komise by měla firma Agrofert vracet přes 450 milionů korun kvůli střetu zájmů svého původního vlastníka Andreje Babiše. Bývalý náměstek Ministerstva financí Ondřej Závodský ve Výzvě promluvil o tom, že by firma měla platit i penále ve výši až sto procent vyplacené částky.

Článek

„Ta sankce je v důsledku porušení rozpočtové kázně, týká se vztahu mezi Agrofertem a Českou republikou. Sankce je daná a v obdobných případech bývá běžně využívána,“ říká Ondřej Závodský a dodává: „Otázka je, jak standardní to bude v tomto případě.“

Andrej Babiš, který se vložením Agrofertu do svěřenského fondu podle auditorů Evropské komise rozhodně nezbavil vlivu na firmu a zůstal tak v nepřípustném střetu zájmů, však dává jasně najevo, že Agrofert nic vracet nebude. „Proč by to měla platit moje bývalá firma? Nic tady nezapříčinila, tak proč se ptáte na takové nesmyslné otázky,“ uvedl v rozhovoru pro MF DNES.

Celý pořad Výzva s Ondřejem Závodským sledujte zde:

Výzva: Babiš dělá v politice byznys s ostatními oligarchy. Exnáměstek odkrývá střet zájmů v praxi.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

Ondřej Závodský v této souvislosti ve Výzvě odkazuje na případy, kdy finanční správa spadající pod Ministerstvo financí v posledních letech dokázala v případě různých firem přistoupit k velmi „razantním postupům likvidačního rázu“ (například prostřednictvím zajišťovacích příkazů). „Bylo by legrační, kdyby toho stejného hnoje dal někdo načichat panu premiérovi,“ říká Závodský.

Exnáměstek Ministerstva financí a dnešní právník Nadačního fondu proti korupci ve Výzvě komentuje i další zjištění auditorů Evropské komise uvedená v předběžné zprávě. Říká, že na auditu ho překvapil právě popis několika sporných žádostí o dotace pro Agrofert, které podle Závodského vykazují rysy možného dotačního podvodu jako v případě Čapího hnízda, za které jsou premiér a jeho rodinní příslušníci trestně stíháni.

V rozhovoru Ondřej Závodský promluvil také o své knize Čas oligarchů, jejich sluhů a nepřátel. Ta vyjde během pár týdnů. Popisuje v ní konkrétní situace, které zažil v letech 2013 až 2017 na Babišem řízeném Ministerstvu financí, zmiňuje i chvíle, v nichž Babiš podle něj kombinoval své byznysové zájmy s politikou.

Podívejte se na celý pořad Výzva s Ondřejem Závodským.

Reklama

Související témata:

Doporučované