Hlavní obsah

Agrofert podal návrh na insolvenci zemědělce Rady, který otevřeně vystupuje proti Babišovi

Holding Agrofert podal návrh na insolvenci zemědělce Bohumíra Rady, který několikrát proti bývalému majiteli firmy Andreji Babišovi (ANO) vystupoval.

Reklama

Článek

Dnes ho společnost podala na Krajský soud v Brně, řekl ČTK mluvčí firmy Karel Hanzelka.

„Zemědělská společnost AGRO Jevišovice, která je součástí koncernu Agrofert, dnes podala k soudu insolvenční návrh na společnost Agro Boskovštejn. Společníkem a jednatelem dlužné strany je zemědělec Bohumír Rada, s kterým Agrofert vede několik soudních sporů," uvedla společnost.

Agro Boskovštejn dluží podle mluvčího Agrofertu 8,5 milionu korun. „Jde především o dluhy za neuhrazené prodeje movitých věcí a nezaplacený nájem," upřesnil Hanzelka.

Bohumír Rada vydal po oznámení kroku Agrofertu prohlášení, v němž se říká, že jde o útok ze strany Andreje Babiše. „Dnešní podání návrhu na insolvenční řízení Agrofertem je dalším útokem Andreje Babiše. Vnímám to jako stupňující se tlak, který má jediný cíl: Zničit Bohumíra Radu, jenž opakovaně kritizuje nekalé metody stávajícího ministra financí."

Andrej Babiš už není oficiálně majitelem Agrofertu, formálně firmu převedl do svěřenského fondu.

Zvláštní vyšetřování: Co tvrdí zemědělec Rada o Babišově podnikání:

Zvláštní vyšetřování, díl, v němž vystupuje také zemědělec Rada.Video: Seznam Zprávy

Radu společnost údajně vyzývala k zaplacení dlužných částek. „Bohužel nám neuhradil vše, co nám dluží, a v obdobné situaci jsou i jeho další věřitelé, proto nám nezbývá jako řádnému hospodáři jiná cesta, než se domáhat svých nároků tímto způsobem," dodal Hanzelka.

Podle Agrofertu dluží Agro Boskovštejn hlavně za prodej a pronájem zemědělské techniky, strojů a zavlažovacího zařízení.

„Již před lety jsme byli svědky pochybných obchodních praktik pana Rady na farmě v Jevišovicích. Výsledkem jeho podnikání byly dluhy, exekuce, pokuty od státu, nezaplacené mzdy zaměstnancům a celkově zdevastovaná zemědělská farma. Dluhy pana Rady jsme v minulosti převzali a zachránili několik jeho firem před krachem. Dnes na rozdíl od doby pana Rady farma v Jevišovicích prosperuje a dosahuje kladných hospodářských výsledků," uzavřel Hanzelka.

Společnost Agro Jevišovice ze Znojemska patřila k největším producentům kuřecího masa a mléka v zemi a byla významným dodavatelem Kosteleckých uzenin patřících pod Agrofert. Její bývalý vlastník Bohumír Rada viní Babiše z toho, že holding převzal firmu v rozporu se zákonem, čímž mu údajně vznikla škoda přesahující 11 milionů korun. S Babišem se podnikatel pře například i o spálené obilí na poli u Velkých Karlovic za zhruba čtyři miliony korun.

Reklama

Doporučované