Hlavní obsah

Agrofert poslal na ministerstvo svou analýzu, to ji prý dalo do šuplíku

Ministerstvo analýzu Agrofertu k auditu údajného střetu zájmu premiéra Andreje Babiše prý nepoužilo.

Reklama

Už na začátku prosince by měl do Česka přijít z Bruselu konečný audit k údajnému střetu zájmu předsedy vlády Andreje Babiše.

Článek

Když čeští úředníci pracovali na reakci k bruselskému auditu údajného střetu zájmu premiéra Andreje Babiše, rozporovali podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové každou větu.

Kontroloři – jak je známo – dospěli před několika měsíci k závěru, že posílání evropských peněz na účty Agrofertu není v pořádku. A to právě kvůli střetu zájmů Andreje Babiše.

Muže, který stojí v čele vlády a podle názoru auditorů je stále rozhodující osobou v Agrofertu, i když firmy z holdingu momentálně odložil do svěřenských fondů.

Před tím, než čeští úředníci zmíněnou odpověď sepsali, dostalo 29. července právě Ministerstvo pro místní rozvoj i analýzu, kterou vypracovala firma Agrofert.

V tomto dokumentu společnost všechna obvinění zmíněná v bruselském auditu odmítá.

„Jak už jsme mnohokrát uvedli, ani v jenom případě se neztotožňujeme se závěry auditu. Vyvrátili jsme je v celém rozsahu,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Jenže jak Agrofert, tak i Ministerstvo pro místní rozvoj, odmítají zmíněnou analýzu zveřejnit. Úřad ministryně Dostálové tento krok vysvětluje dvěma důvody.

Jednak zmíněný dokument vznikl ze soukromých peněz firmy Agrofert a Ministerstvo pro místní rozvoj tak nemá svolení ho zveřejnit. Zároveň však úředníci tvrdí, že tuto analýzu k ničemu nepoužili a ani z ní nečerpali pro odpověď na předběžný audit, kterou zaslali do Bruselu. Tedy laicky řečeno – nepracoval s ní nikdo, kdo je placen z veřejných peněz. Neboli skončila pomyslně v koši.

„Ministerstvo pro místní rozvoj koncernu Agrofert sdělilo, že se danou analýzou nebude zabývat, protože koordinuje reakce na auditní zprávu na úrovni auditovaných subjektů, nikoliv na úrovni konečných příjemců,“ uvedl Vilém Frček z tiskového oddělení jako reakci na žádost Seznamu o zaslání této analýzy.

Pro vysvětlení: auditovanými subjekty jsou v tomto případě Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Unijní kontroloři se ve zmíněném auditu konkrétně zaměřili na to, zda je premiér Babiš ve střetu zájmů. Zkoumali přitom jak období od jeho vstupu do vrcholné politiky v roce 2012, tak dobu, kdy už Agrofert zaparkoval ve svěřenských fondech, tedy od února 2017.

Při posuzování jednotlivých projektů zjistili vysoké procento chyb. A tak nakonec dospěli k závěru, že by celková suma korekcí – tedy vratka do rozpočtu Evropské unie – měla být ve výši 451 milionů korun.

+66

„Údajný střet zájmů premiéra Andreje Babiše paradoxně auditoři prověřovali tak, že zkoumali formální náležitosti některých našich dotací. Přitom se ani nebyli podívat v žádné z našich firem, ke kterým konstatovali nějaké výhrady,“ uvedl Hanzelka.

„Jsme si jisti, že se v žádném střetu zájmů nenacházíme a že se prokáže, že jsme ve všech případech postupovali správně a podle zákona,“ doplnil mluvčí Agrofertu.

Finální verze auditu by měla do Česka přijít na začátku prosince.

Reklama

Doporučované