Hlavní obsah

Agrofertu záhadně uhynuly desítky krav. Policie řeší i možnost, že je někdo otrávil

Záhadný úhyn desítek krav na Domažlicku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Devadesát krav uhynulo v zemědělské společnosti ZEAS Puclice patřící do koncernu Agrofert. První případy se objevily v polovině srpna, další následovaly po dobu dvou týdnů. Co je příčinou smrti, zjišťuje veterinární správa spolu s policisty. Celkově společnost chovala tisíc krav.

Článek

„K úhynu došlo za velmi záhadných okolností. Zvířata byla plného zdraví, bylo o ně řádně pečováno,“ pozastavuje se Karel Hanzelka, mluvčí koncernu Agrofert. Úhyn podobného rozsahu podle něj v koncernu ještě nezaznamenali.

Proč zvířata zemřela, se nyní vyšetřuje. Kromě Státní veterinární správy se šetření účastní také sám chovatel, soukromí veterinární lékaři a soukromé i státní veterinární laboratoře.

„Zatím došlo k vyloučení nebezpečných nákaz, které se týkají hovězího dobytka. Nicméně důvod, kvůli kterému dochází k úhynům, se zatím nedodařilo zjistit,“ sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Zatím došlo k vyloučení tří hlavních nákaz, na výsledek BSE neboli nemoci šílených krav se ještě čeká. „Je důležité zdůraznit, že klinické příznaky u zvířat na nákazu neukazují,“ upozornil Vorlíček.

Podle Hanzelky krevní testy neodhalily žádné zdravotní problémy ani žádnou nákazu. „Testovali jsme i kvalitu krmiva a kvalitu vody. Na nic jsme nepřišli,“ říká Hanzelka a dodává, že krevní rozbory nenapověděly ani to, že by krávy mohly být otráveny. „Nicméně je to jedna z vyšetřovacích verzí,“ dodal Karel Hanzelka.

Policii ČR na úhyn neobyvkle velkého rozsahu upozornil zástupce zemědělské společnosti. „Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů týrání zvířat a poškození cizí věci,“ sdělila krajská policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Kdo týrá zvíře zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem a způsobí-li týranému zvířeti takovým činem trvalé následky na zdraví nebo smrt, může být potrestán odnětím svobody až na tři roky.

Reklama

Doporučované