Hlavní obsah

„Ahoj, jak se máš?” Děti v německém Speinshartu se učí česky už od mateřské školy

Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Už od roku 2011 se ve školce v německém Speinshartu nedaleko Weidenu učí děti česky. Zájem o český jazyk v obci trvá už desetiletí, o tom, co se děje v Česku, se místní v době železné opony dozvídali od zdejších mnichů. Ti totiž mají vazbu na klášter v Teplé. Zájem o český jazyk je ale patrný na řadě míst.

Článek

„Vazba na klášter v Teplé je jedním z důvodů, proč jsme po revoluci o výuku češtiny u nás stáli,” říká ředitelka školky Waltraud Wagner. A i když byl prvotní zájem rodičů spíše vlažný, jazyková výuka se v roce 2011 spustila.

O dva roky později navázala mateřinka ve Speinshartu partnerství s tou tepelskou. Díky vznikajícím vazbám se postupně měnil i postoj rodičů. Dnes výuku vítají.

Zdůvodňují to blízkostí obou zemí a tím, že budou moci jazyk aktivně využívat. „Myslím si, že je důležité, aby se děti učily více jazykům a aby se už od malička nesetkávaly jen s němčinou,” míní Sonja Hader, jejíž syn hodiny navštěvuje.

Hodiny spíše než školní výuku připomínají hru. Děti zpívají písničky v českém jazyce, zkoušejí české hry, zapamatovat si názvy zvířat v češtině jim pomáhá i pantomima.

Školka ve Speinshartu není v Německu výjimkou. Český jazyk se učí děti v desítkách mateřinek, vyučuje se i na základních a středních školách. S podporou Evropské unie se konají i odborné česko-německé praxe. „Posledních pět až deset let vnímáme kontinuální nárůst zájmu z německé strany, ale i z té české,” říká Mirka Reifová z Koordinačního centra česko-německých výměn mládeže Tandem.

Reklama

Doporučované