Hlavní obsah

Airbnb nakonec nestáhne ubytování na okupovaném Západním břehu, zisky ale půjdou humanitárním organizacím

Služba Airbnb zrušila rozhodnutí stáhnout nabídku ubytování na okupovaném Západním břehu.Video: Monika Durajová

 

Reklama

Mezinárodní internetový zprostředkovatel turistických pronájmů Airbnb zrušil své loňské rozhodnutí stáhnout nabídku ubytování v nelegálních židovských osadách na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu. Veškerý svůj výtěžek z této nabídky ale firma věnuje humanitárním organizacím. Informoval o tom ve středu web arabské televize Al-Džazíra.

Článek

Služba Airbnb zrušila své loňské rozhodnutí a nakonec nestáhne ubytování v nelegálních židovských osadách na Izraelem okupovaném Západním břehu.

Izraelští advokáti zastupující pronajímatele ubytovacích objektů v židovských osadách loni v listopadu okamžitě po rozhodnutí Airbnb firmu zažalovali. V úterý nicméně Airbnb oznámila, že se s pronajímateli domluvila na kompromisu.

„Airbnb neodstraní z platformy nabídky (ubytování) na Západním břehu Jordánu,“ uvedla firma sídlící v San Francisku v tiskové zprávě s tím, že své provize z pronájmů v tomto regionu věnuje neziskovým organizacím, které poskytují v různých částech světa humanitární pomoc. Al-Džazíra uvedla, že se jedná asi o 200 ubytovacích jednotek.

Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch rozhodnutí Airbnb označila za zklamání s tím, že věnovat výtěžek z pronájmů humanitárním organizacím nepomůže vyřešit „lidské utrpení“, ke kterému nabídka ubytování v osadách přispívá.

Amnesty International letos zveřejnila zprávu, v níž tvrdí, že giganti v oblasti digitální turistiky, jakými jsou například Airbnb, TripAdvisor, Booking.com a Expedia, těží z „válečných zločinů“ tím, že nabízejí služby v židovských osadách. V mnoha případech podle nich jednotlivé nabídky ubytování na zmíněných platformách ani neříkají, že se nacházejí na okupovaném území.

Západní břeh Jordánu a východní část Jeruzaléma obsadil Izrael za války v roce 1967. Tato území mají spolu s Pásmem Gazy tvořit budoucí palestinský stát, o jehož vznik Palestinci dlouhodobě usilují. Židovské osady jsou z hlediska mezinárodního práva nelegální, protože je Izrael staví na okupovaných územích. Žije v nich kolem půl milionu Izraelců a v minulosti byly hlavní komplikací rozhovorů mezi Izraelem a Palestinci. Jednání jsou od roku 2014 zastavena.

Platforma Airbnb je založena na osobních profilech uživatelů. Každý byt, dům a další nemovitosti jsou spojeny s hostitelem, jehož profil obsahuje doporučení od ostatních uživatelů, hodnocení od dřívějších hostů, hodnocení hostitelovy odezvy a systém osobních zpráv. Hostitelé naopak hodnotí hosty, takže pronajímatel se může dozvědět o spolehlivosti budoucího zákazníka. Svůj systém kontroly provádí i samotná společnost, která inkasuje provize od hostitelů i hostů. Airbnb má po celém světě 4,85 milionu nabídek k ubytování ve zhruba 191 zemích a 81 000 městech světa.

Reklama

Doporučované