Hlavní obsah

Airbnb sáhla po nejčastějším receptu v době krize

Foto: Sreality.cz

Byty nabízené přes Airbnb teď zejí prázdnotou (snímek z Prahy).

Reklama

Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí, pozastavila veškeré své marketingové aktivity, aby letos ušetřila 800 milionů dolarů (v přepočtu téměř 20 miliard korun).

Článek

Byl to slibný byznys, který velmi rychle vyrostl v regulérní konkurenci zavedených hotelových řetězců. Ale koronavirus mění turistický průmysl se vším všudy a všude.

Zakladatelé nejznámější služby sdíleného bydlení - americké Airbnb - oznámili, že si nebudou v příštích šesti měsících vyplácet žádný plat, nejvyšším šéfům firmy pak klesne mzda na polovinu. Agentura Reuters takto cituje zdroj zevnitř společnosti.

Airbnb se nyní stejně jako další firmy potýká s negativními dopady šíření koronaviru. Vzhledem k tomu, jak je postavena - na přímém kontaktu lidí s lidmi - je pandemie pro ni zničující.

V Praze se například vyprázdnily byty a domy nabízené v rámci této služby takřka ze 100 procent. Už se to projevuje na nájemném, které začalo v metropoli klesat. Na trhu je najednou obrovská nabídka bytů k dlouhodobému pronájmu, který se jeví jistějším byznysem než několikadenní pobyty přes Airbnb.

Centrála v Americe se rozhodla zastavit veškeré marketingové aktivity - marketing a PR jsou obvykle prvními oběťmi škrtů ve firemních rozpočtech. V tom se Airbnb nevymyká.

A ani dalším krokem: pozastavila nábor nových lidí s výjimkou extrémně důležitých pozic. A zaměstnanci se už dozvěděli, že pro letošek se musí rozloučit s prémiemi.

Světová organizace cestovního ruchu v pátek předpověděla, že pandemie způsobená koronavirem letos povede k propadu turistického sektoru o 20 až 30 procent. „Turistika je jedním z nejzasaženějších sektorů. Je jasné, že hrozí úbytek milionů pracovních míst,“ uvedl v komuniké generální tajemník UNWTO Zurab Pololikašvili.

Na Airbnb si v posledních letech čím dál častěji stěžovali lidé, kteří žijí v blízkosti pronajímaných nemovitostí, píše agentura ČTK. Podobně jako další služby v oblasti takzvané sdílené ekonomiky je navíc pronájem přes Airbnb často spojován s porušováním předpisů a neplacením daní.

Reklama

Doporučované