Hlavní obsah

Airbus hrozí, že po brexitu odejde z VB, o práci mohou přijít tisíce lidí

Airbus by po „tvrdém brexitu“ možná odešel z Británie.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Nejistota kolem brexitu znepokojuje stále více firem. Výrobce letadel Airbus upozornil na to, že pokud Spojené království opustí EU bez tranzitní dohody, zváží odchod ze země.

Článek

Evropský výrobce letecké techniky Airbus varoval, že by se mohl stáhnout z Británie, pokud země opustí jednotný trh a celní unii Evropské unie bez tranzitní dohody. Firma v Británii zaměstnává zhruba 14 000 lidí, píše server BBC.

Británie se chystá v březnu příštího roku opustit evropský blok, stále se však nedohodla na podmínkách tohoto odchodu. Firmy si nyní stěžují, že jim nejistota ohledně podoby brexitu znemožňuje plánování investic.

Provozní ředitel divize Airbusu pro komerční letadla Tom Williams upozornil, že jakýkoli scénář brexitu bude mít pro výrobu letecké techniky v Británii „závažné negativní důsledky“.

„V uplynulých dvanácti měsících jsme se snažili zdůrazňovat své obavy, ale bez úspěchu,“ uvedl Williams. „Jednoduše řečeno, scénář bez dohody přímo ohrožuje budoucnost Airbusu v Británii,“ dodal. Upozornil, že firma pracuje na opatřeních, která mají negativní dopady brexitu zmírnit.

Reklama

Doporučované