Hlavní obsah

Akademici ocenili popularizátory botaniky, jaderné fyziky a filozofie

Foto: Centers for Disease Control and Prevention

Ilustrační fotografie.

Reklama

Cenu předsedkyně Akademie věd ČR (AV) za propagaci výzkumu letos získali botanik Petr Pyšek, jaderný fyzik Vladimír Wagner a popularizátor filozofie Milan Dufek.

Článek

Slavnostní předání se kvůli epidemii covidu-19 odkládá. Původně mělo být minulý týden během festivalu Týden vědy a techniky AV ČR.

Petr Pyšek se podle AV v posledních letech pravidelně řadí mezi nejcitovanější vědce světa. Založil výzkum rostlinných invazí a patří k vůdčím postavám tohoto oboru. „Vytvořil klasifikaci invazního procesu, která se stala mezinárodním standardem. Vybudoval také databázi GloNAF zaznamenávající naturalizované nepůvodní druhy rostlin,“ popsala za AV Markéta Růžičková.

Ohledně svého oboru Pyšek zároveň často vystupuje v médiích, píše popularizační články a přednáší také na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Podle AV je díky němu Česko považováno za jedno z nejvýznamnějších center výzkumu rostlinných invazí. Pyšek pracuje v Botanickém ústavu AV.

Za dlouhá léta popularizace jaderné fyziky, kosmologie a energetiky i důraz na věcný pohled a kritické myšlení byl oceněn Vladimír Wagner z Ústavu jaderné fyziky AV. „Vystupuje v televizních i rozhlasových pořadech, aktivně přednáší na Českém vysokém učení technickém v Praze i po celé republice a videa z jeho přednášek mají na internetu desítky tisíc zhlédnutí. Jeho nasazení pro popularizaci vědy trvá téměř po celou dobu kariéry, bezmála 35 let,“ zdůraznila Růžičková. Wagner je také autorem knihy Fukušima I poté, v níž laikům přiblížil okolnosti katastrofy, která se udála v roce 2011, a likvidaci následků.

Podle Wagnera je pro popularizátora výhodou, že astronomie, astrofyzika či kosmologie jsou populární obory. „Pak je druhá věc, že jsou tu trošku kontroverzní témata, jako je jaderná energetika a podobně. To je zas téma, o které se lidé zajímají, i to je jistou výhodou,“ řekl ČTK vědec.

Wagner také řekl, že vzhledem k tomu, že ho věda zajímala už jako kluka a líbilo se mu, když o ní někdo dobře povídal, má nejraději přednášky pro středoškoláky a děti ze základních škol. Zdůraznil, že cílem popularizace není jen přitáhnout mladé k práci v oboru. Podle něj je důležité i to, že posluchači díky popularizaci vědí, o čem je daný obor, zajímá je a v budoucnu pak mohou inspirovat i své děti.

Třetí laureát Milan Dufek se věnuje popularizaci vědy v regionálním prostředí, především na Vysočině. Je duchovním otcem a ředitelem Evropského festivalu filozofie, který se koná ve Velkém Meziříčí a je největší akcí svého druhu v Česku. Podle AV je hlavní myšlenkou festivalu vyvést českou a slovenskou filozofii, vědu a literaturu mimo čistě akademické prostředí do veřejného prostoru. Festival tak divákům přibližuje už 14 let vědecká témata přitažlivou a srozumitelnou formou.

Reklama

Doporučované