Hlavní obsah

Akademici založili školu doktorských studií, pomůže studentům přírodních věd

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Podpořit vzdělávání doktorandů má nově založená Škola doktorských studií v přírodních vědách. Cílí také na větší zapojení studentů do výzkumu, což by zlepšilo start jejich vědecké kariéry.

Článek

Za počinem stojí Biologické centrum Akademie věd ČR (BC AV) a Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Obě instituce spolupracují dlouhodobě. Zástupci institucí se smluvně dohodli, že budou společně využívat i budovat laboratoře s drahým přístrojovým vybavením a dalším zázemím pro výzkum v přírodních vědách. Podle Daniely Procházkové z Biologického centra jde hlavně o excelentní pracoviště integrativní mikroskopie, proteomiky a metabolomiky, bioinformatiky nebo hmotnostní spektrometrie stabilních izotopů.

Vedle společného zázemí pak instituce kladou důraz na směřování studentů k vědecké kariéře. „Na Biologickém centru nyní máme 133 doktorandů. Umožníme jim, aby poznali vědeckou práci až na dřeň a sžili se s ní. Chceme je připravit na vědeckou dráhu,“ uvedl ředitel centra Libor Grubhoffer. Plány vyplývající ze smlouvy se podle zástupců BC týkají i studentů bakalářského a magisterského studia a postdoktorandů. V budoucnu by se pak Škola doktorských studií v přírodních vědách měla začlenit do Jihočeské školy doktorských studií. O jejím vzniku jedná vedení JU s předsedkyní Akademie věd Evou Zažímalovou.

Podle děkanky Přírodovědecké fakulty JU Hany Šantrůčkové jsou školy doktorských studií běžnou součástí nejvyšší formy vzdělávání ve vyspělých zemích. „Jejich nezastupitelná role je ve vytváření motivačního prostředí, jsou chloubou toho nejlepšího na univerzitách a nástrojem pro oboustranně prospěšnou spolupráci s vědeckými institucemi neuniverzitního typu,“ uvedla Šantrůčková s tím, že v české legislativě dosud bohužel nejsou zakotveny. Děkanka míní, že je to ke škodě kvality současných doktorských programů.

Reklama

Související témata:

Doporučované